Terveydenhuolto

Leikkaussalin taideterveiset Putinille ja kritiikkiä sotelle

Käytöstä poistetuista instrumenteista syntyi kirpeän humoristista taidetta kirurgian ylilääkärin ja kuvanveistäjän yhteistyönä.

Anne Seppänen
Jukka-Pekka Mecklin

Leikkaussalissa käytettävistä spaatteleista tehdyt taistelevat metsot, keskenään tanssivat saksilevittimet nimeltään Fast track, ja toiset samanlaiset nimeltään Pakkotahti. Seinällä roikkuva siivetön lintu nimeltään Asteri, sattumalta niin Ukrainan kuin Keski-Suomen keskussairaalan kakkosleikkurin väreissä oleva Risteilyohjus.

Käytöstä poistetuista leikkaussali-instrumenteista syntyi kuvanveistäjä Kari Alosen tekemänä ja professori Jukka-Pekka Mecklinin nimeämänä taidetta, jossa on mukana kirpeän humoristisesti niin sote-kritiikki kuin leikkaussalin terveiset Putinille. 

Kun uusi Keski-Suomen keskussairaala, Sairaala Nova, valmistui Jyväskylässä, sinne ei saanut viedä mitään vanhasta sairaalasta. Myös suuri määrä vanhoja leikkaussali-instrumentteja oli menossa metallinkeräykseen.

Pitkään Keski-Suomen keskussairaalan kirurgian ylilääkärinä toimineen Mecklinin ja kuvanveistäjä Alosen ansiosta osa noista instrumenteista on nyt kierrätetty taiteeksi. Teokset olivat loppuvuodesta esillä Sairaala Novan aulassa, ja Instru mentaalista ilottelua -näyttelyä kierrätetään mielellään myös muualla, jos mahdollista. Myynnissä teokset eivät ole.

Jukka-Pekka Mecklin

Ennen ei ollut kertakäyttötuotteita

Kaiken taustalla on Mecklinin ja Alosen vuosikymmeniä kestänyt ystävyys. Mecklin on usein ostanut Alosen teoksia lahjoiksi.

Viime kevättalvella hän pyysi Alosta tekemään tähystysputkilosta väitöslahjan ystävälleen, joka väitteli kyseisen putken kautta peräaukosta saatuihin näytteisiin liittyen. Tähystysputkilo oli määrä istuttaa kiveen ja valaista.

Tästä ideasta keskustelu eteni siihen, että keskussairaalassa oli menossa metallinkeräykseen valtava määrä leikkaussali-instrumentteja. Mecklin ehdotti, että hän voisi tuoda niitä Aloselle, joka voisi luoda niille uuden elämän.

Näin tehtiin, ja pari kuukautta asiaa tuumittuaan ja epäiltyään, ettei instrumenteista taida syntyä mitään, Alosen ”ajatuksen luukku avautui” ja pian valmistui 24 teoksen kokonaisuus. 

Jukka-Pekka Mecklin

Teosten yhtenä vakava viestinä on kierrätys. Mecklin kertoo aina ihailleensa vanhoja instrumentteja.

Lue myös

– Ennen ei ollut kertakäyttötuotteita, vaan instrumentit tarkoitettiin kestämään vuosikymmeniä. Ne on suunniteltu tarkasti ja ergonomisesti. Usein niillä on jonkun kuuluisan kirurgin nimi. Tuntui hullulta, että nyt ne vain pannaan metallinkeräykseen. 

Piristystä väsyneille työntekijöille

Mecklin arvelee, että ehkä eniten teokset koskettavat leikkaussalihenkilöstöä, joka tunnistaa instrumentit, joista ne on rakennettu. Myös Mecklinin keksimät nimet ilahduttavat todennäköisesti eniten sairaaloissa työskenteleviä ihmisiä.

– Eniten toivoin, että väsyneet työntekijät saisivat näyttelystä jotain piristystä. Paljon hyvää palautetta on tullutkin.

Teokset ovat saaneet suosiota myös tavallisten Sairaala Novassa kävijöiden keskuudessa. Mecklin huomauttaa, että hyvin harvoin taidenäyttelyn näkee niin moni ihminen kuin näyttelyn, joka on esillä sairaalan aulassa.

Jukka-Pekka Mecklin

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030