Terveydenhuolto

Lintuinfluenssa näyttää leviävän turkiseläinten välillä

Viruksissa on havaittu myös mutaatioita, jotka viittaavat niiden sopeutumiseen nisäkkäisiin.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Havainnot siitä, että lintuinfluenssavirukset leviävät turkistarhoilla myös turkiseläinten välillä, ovat vahvistuneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos .

Tieto perustuu virusten sekvenssianalyyseihin.

– Useissa viruksissa on havaittu myös huolestuttavia mutaatioita, jotka viittaavat viruksen sopeutumiseen nisäkkäisiin. Mitä pidempään virukset pääsevät kiertämään nisäkkäissä, sitä suurempi riski on uusille muunnoksille, jotka voivat aiheuttaa tartuntoja myös ihmisille, sanoo THL:n erikoistutkija Erika Lindh tiedotteessa.

Lue myös

THL:n riskiarviossa on jo aikaisemmin huomioitu tartuntojen todennäköinen leviäminen turkiseläinten välillä. Näin ollen laitoksen lintuinfluenssaa koskeva riskinarvio ei ole toistaiseksi muuttunut.

– Eläinten ja lopulta myös ihmisten suojaamiseksi tartuntojen riski tarhoilla on minimoitava. Lintuinfluenssaepidemioiden ja siten tarhoilla tapahtuvien ihmistartuntojen ja pandeemisten mutaatioiden riski on läsnä myös tulevaisuudessa, jos riittäviä muutoksia bioturvallisuuden parantamiseksi ei tehdä, sanoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Otto Helve tiedotteessa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030