Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e45026, www.laakarilehti.fi/e45026

Lintuinfluenssatartunnan saaneita lintuja aiempaa enemmän

Vaikka viruksen kyky tarttua ihmiseen on heikko, voi tartunta johtaa hyvin vakavaan tautiin.

Ulla Ora

Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. H5N1-lintuinfluenssavirusta kiertää tällä hetkellä luonnonvaraisissa linnuissa myös Suomessa. Tartuntoja on havaittu satunnaisesti myös nisäkkäissä, kuten saukoissa ja ketuissa. Sama virus on aiheuttanut taudinpurkauksia turkistarhoilla muun muassa Suomessa vuonna 2023 ja siipikarjatiloilla Euroopassa.

Lintuinfluenssavirusten kyky tarttua ihmiseen on heikko. Tartunta voi kuitenkin johtaa hyvin vakavaan tautiin. Siksi on tärkeää välttää altistumista virukselle sairaiden tai kuolleiden eläimien kautta. Myös muut eläimet, kuten kotieläimet, voivat sairastua altistuttuaan virukselle.

– Virus voi kulkeutua ihmisen elimistöön kosketustartuntana, esimerkiksi eläinten käsittelyssä likaantuneista käsistä suuhun tai silmiin. Virus voi myös tarttua ilmavälitteisesti erityisesti suljetuissa tiloissa, sanoo THL:n erikoistutkija Erika Lindh tiedotteessa .

Jos sairaan tai kuolleen eläimen käsittely on välttämätöntä, on ensisijaisen tärkeää suojautua tartunnalta esimerkiksi käyttämällä kertakäyttöisiä suojakäsineitä ja pesemällä kädet saippualla. Hengityksensuojaimen käyttö on tarpeen, jos kontakti eläimeen pitkittyy.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai -sairastumisista tulee aina ilmoittaa virkaeläinlääkärille.

Sairaasta eläimestä ilmoitus eläinlääkärille

Eläimellä lintuinfluenssaan viittaavia oireita voivat olla apaattisuus, hengitystieoireet, ripuli ja keskushermosto-oireet, kuten asentovirheet tai epänormaalit liikkeet. Taudin eteneminen voi myös olla niin nopeaa, ettei mitään oireita havaita ennen eläimen kuolemaa.

Jos epäilet, että sairaana löytämälläsi luonnonvaraisella eläimellä on lintuinfluenssatartunta, siitä kannattaa ilmoittaa virkaeläinlääkärille. Eläintä ei kannata viedä tilaan, jossa on muita eläimiä tai ihmisiä, jotka voivat altistua virukselle.

Yksittäisen kuolleen linnun voi yleensä jättää luontoon. Piha-alueella kuolleen eläimen voi hygieniasyistä haudata tai poimia ehjään muovipussiin ja laittaa sekajätesäiliöön. Kokonaisen eläimen voi myös toimittaa kuolin- ja taudinsyyntutkimuksiin Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti.

Kuolleeseen eläimeen ei kannata koskea paljain käsin silloinkaan, jos kissa tai koira tuo kotiin kuolleen linnun. Jos lemmikki sairastuu ja tarvitsee hoitoa tapahtuman jälkeisellä viikolla, on eläinlääkärille hyvä mainita pyydystetystä linnusta.

Lue lisää: Lintuinfluenssan laaja leviäminen turkistarhoilla epätodennäköistä

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030