Terveydenhuolto

Lomatissuttelun jatkumiseen kannattaa hakea apua ajoissa

On tavallista aliarvioida alkoholinkulustaan, sillä oman alkoholinkäytön määrää on vaikea hahmottaa, jos siitä ei pidä kirjaa.

Hanna Kauppinen

Eletään taas aikaa, jolloin moni huomaa vaikeaksi lopettaa lomalla tavaksi tulleen tissuttelun. Loppukesästä Ehyt ry:n ylläpitämään Päihdeneuvonnan auttavaan puhelimeen onkin otettu yhteyttä ongelmaan liittyen.

– Monen kostean viikon jälkeen arkeen palaaminen ei onnistukaan, ja soittaja kertoo juovansa edelleen useana päivänä viikossa. Vaikka seuraavana päivänä olisi töitä, päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg sanoo tiedotteessa .

Ehytin Terassilta töihin -kampanja havahduttaa tarkkailemaan omaa juomista ja tarjoaa tukea arkeen palaamiseen. Kampanjamateriaaliin kuuluu OttoMitta-sovellus alkoholinkäytön seurantaan ja käytön riskien tunnistamiseen. Sovellukseen syötetyn tiedon perusteella OttoMitta arvioi pidempiaikaisen alkoholinkäytön riskiprofiilia ja antaa tarvittaessa palautetta.

– On tavallista aliarvioida alkoholinkulustaan, sillä oman alkoholinkäytön määrää on vaikea hahmottaa, jos siitä ei pidä kirjaa, kertoo Åberg.

Käypä hoito -suositusten mukaan korkean riskin taso on terveillä työikäisillä miehillä 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa. Tämä katsotaan hälytysrajaksi, jolloin viimeistään alkoholinkäyttöä tulisi vähentää.

Lue myös

– Työpaikoilla alkoholihaitat näkyvät myöhästelynä ja heikentyneenä työn laatuna. Kun työyhteisössä huomataan, että kyse ei ole lomaväsymyksestä vaan ongelmasta, voi käydä niin, että työpaikalla ei hoideta päihdeongelmaa, vaan annetaan varoituksia ja sanktioita. Pahimmillaan lopputuloksena voi olla irtisanominen, kertoo Ehytin työelämäasiantuntija Timo Nerkko .

Jos alkoholinkäytön vähentäminen ei onnistu omin voimin, ammattiapua voi hakea esimerkiksi terveyskeskuksesta tai työterveydestä.

Myös Päihdeneuvonnan ammattilaiset vastaavat numerossa 0800 900 45 ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta eikä soittajan tarvitse kertoa nimeään.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030