Terveydenhuolto

Matti Äyräpää -palkinto Jari Tiihoselle

Psykiatrian ja oikeuspsykiatrian osaajan tutkimustulokset ovat vaikuttavia.

Maria Nummela
Jari Tiihonen

Psykiatrian ja oikeuspsykiatrian roolia tutkimuksen avulla vahvistanut Jari Tiihonen on palkittu Matti Äyräpään palkinnolla.

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Suomen merkittävimpiin lääketieteellisiin tunnustuksiin kuuluvan palkinnon tänään perjantaina. 

Laaja-alaista tutkimustyötä tehneen Tiihosen keskeisimpiä tutkimuslinjoja ovat satunnaistetut lääketutkimukset sekä farmakoepidemiologia lääkehoitojen vaikuttavuuden tutkimisessa.

Lääkärilehti uutisoi viimeksi eilen Jari Tiihosen tutkimustuloksest, jossa ADHD-lääke vaikuttaa lupaavalta amfetamiinin käyttäjien hoitoon liittyen.

Tiihonen on vahvistanut psykiatrian ja oikeuspsykiatrian roolia osana lääketiedettä. Tutkimustulokset ovat vaikuttaneet hoitosuosituksiin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Tiihonen työskentelee Tukholman Karoliinisen Instituutin kliinisen psykiatrian sekä Itä-Suomen yliopiston oikeuspsykiatrian professorina ja Niuvanniemen sairaalan sivutoimisena ylilääkärinä.

Palkinto luovutettiin Duodecimin 141. vuotispäivän symposiumissa Helsingissä 18.11.2022.  

Lue myös

Toistaiseksi siteeratuin artikkeli on vuodelta 2009 The Lancet-julkaisusarjasta. Se osoitti, että pitkäaikainen antipsykoottihoito liittyy alentuneeseen kuolemanriskiin, ja että klotsapiinihoidon aikana skitsofreniapotilaiden kuolleisuus on alhaisempi muihin lääkehoitoihin verrattuna. Tulokset on toistettu useiden muiden maiden kohorteissa.

Matti Äyräpää kuului Duodecim-seuran alkuvuosien kantaviin voimiin. Palkinto jaetaan menestyksellistä tutkimustyötä tekevälle suomalaiselle lääkärille.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030