Terveydenhuolto

Mikä on tuberkuloositilanne nyt?

Tuberkuloosi on yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Tautia on vähiten läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, eniten Aasiassa ja Afrikassa.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Mikä on tuberkuloosin epidemiologinen tilanne Suomessa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Hanna Soini? 

– Vuonna 2022 Suomessa todettiin 189 tuberkuloositapausta, joista lähes puolet oli ulkomaalaissyntyisillä potilailla. Suomessa tyypillinen tuberkuloosipotilas onkin joko iäkäs suomalaissyntyinen, joka on saanut tartunnan nuoruudessaan, tai nuori maahanmuuttaja, joka on kotoisin alueelta, jossa tuberkuloosi on yleinen.

Minkä ikäisillä tuberkuloositartuntoja on ollut Suomessa?

– Tuberkuloosiin sairastuneiden keski-ikä oli 54 vuotta vuonna 2022. Suomalaissyntyiset potilaat olivat selvästi vanhempia (keski-ikä 68 vuotta) kuin ulkomaalaissyntyiset (keski-ikä 38 vuotta). Tuberkuloosi todettiin 7:llä alle 15-vuotiaalla lapsella.

Minkä verran tuberkuloosia on ollut Suomeen tulleilla Ukrainan pakolaisilla?

– Ukrainan sota on vaikuttanut tuberkuloosin tapausmääriin koko Euroopassa. Suomeen saapui vuonna 2022 noin 40 000 pakolaista Ukrainasta, ja tuberkuloosi todettiin Ukrainasta lähtöisin olevalla 15 potilaalla. Näistä viisi oli useille lääkkeille vastustuskykyisiä MDR-tapauksia.

Lue myös

Miten paljon tuberkuloositartuntoja on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti? 

– Tuberkuloosi on edelleen yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2021 yhteensä 10,6 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja siihen kuoli 1,6 miljoonaa.

Missä tuberkuloositartuntoja on eniten ja missä vähiten?

– Eniten tautitapauksia todetaan Aasiassa ja Afrikassa. Vähiten niitä on läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030