Terveydenhuolto

Miksi lääkkeet ovat Suomessa kalliimpia kuin Ruotsissa?

Selvityksen mukaan lääkehinnoissa on merkittäviä eroja.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Kaupan Liiton Copenhagen Economicsilta tilaaman selvityksen mukaan Ruotsissa itsehoitolääkkeet ovat keskimäärin 37 prosenttia ja reseptilääkkeet 11 prosenttia Suomea edullisemmat.

Suomen Apteekkariliiton mukaan erot johtuvat pääosin tukkuhinnoista ja veroista.

– Apteekki ei voi vaikuttaa reseptilääkkeen hintaan, joka muodostuu tukkuhinnasta, veroista ja apteekin katteesta. Keskimäärin kaksi kolmasosaa lääkkeen hinnasta on tukkuhintaa, verojen osuus on keskimäärin 16 prosenttia ja apteekin alle 20 prosenttia, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen tiedotteessa

Itsehoitolääkkeiden hintaerot selittyvät pääosin sillä, että Ruotsissa apteekit saavat ottaa vastaan ostoalennuksia lääkeyrityksiltä ja siirtää niitä kuluttajahintoihin. Suomessa ostohinta-alennukset on lääkelaissa kielletty.

Suomessa käytössä oleva apteekkivero nostaa sekä resepti- että itsehoitolääkkeiden hintoja keskimäärin liki 8 prosenttia. Ruotsissa vastaavaa veroa ei ole.

Sosiaali- ja terveysministeriö suunnittelee joidenkin yleisimmin käytettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista apteekkien ulkopuolelle. Se on asettanut työryhmän valmistelemaan pääministeri Orpon hallitusohjelman itsehoitolääkkeitä koskevan kirjauksen toteuttamista. Tarkoituksena on STM:n mukaan muun muassa alentaa lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia kuluttajille ja yhteiskunnalle.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030