Terveydenhuolto

Miksi seksitaudit ovat lisääntyneet?

Tippuri- ja kuppatartunnat ovat kasvaneet etenkin miesten välisessä seksissä. 

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Viime vuonna todettiin tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja miltei kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntojen kasvu on lisääntynyt tänä vuonna.

Ihmiset alkoivat liikkua ja tavata toisiaan enemmän, kun pandemiarajoitukset helpottuivat. Tämä on varmaan yksi tekijä seksitautitartuntojen kasvun taustalla, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Husista.

Ei ole tietoa, minkä verran ihmiset käyvät seksitautien testeissä Suomessa. Hiltunen-Back pohtii, ovatko ihmiset käyneet korona-aikana vähemmän testeissä ja nykyisin puolestaan enemmän. Siksi seksitautejakin löytyy enemmän.

Hän arvioi, että tautimäärien kasvun takana on varmasti monia syitä.

Klamydiamäärät tasaisen korkeita

Tippuritartuntoja on ollut vuosittain 500 ja klamydiatartuntoja noin 16 000 vuodessa. Klamydiatartunnat eivät ole kasvaneet dramaattisesti, sillä luvut ovat olleet tasaisen korkeita jo vuosikausia.

Tippuri- ja kuppatartunnat ovat lisääntyneet nyt etenkin miesten välisessä seksissä. 

– Tippuria löydetään myös nuorilta aikuisilta, sekä tytöiltä että pojilta. Tauti on muuttunut aika oireettomaksi. Sitä ei huomaa, jos ei käy testeissä. 

Lue myös

Kuppatartunnoissa näkyy Hiltunen-Backin mukaan myös ei-aktiivisia tartuntoja. 

– Varsinkin maahanmuuttajilta löytyy maahantulotarkastuksissa tavallaan jo vanhoja tartuntoja, jotka rekisteröidään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Vastuullista käytöstä

Hiltunen-Back miettii, miten ihmiset saataisiin ottamaan vastuuta omasta käytöksestään ja ehkäisemään seksitauteja niin paljon kuin mahdollista.

– Voi olla, että ihmiset ovat korona-aikana väsyneet kasvomaskeihin ja kondomit tuntuvat uudelta rajoitteelta.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030