Terveydenhuolto

Miten käy opettajille ja opiskelutovereille, entä omille opinnoille?

Ukrainassa lääketiedettä opiskelevien suomalaisten arki on nyt täynnä huolta ja kysymyksiä.

Anne Seppänen

Lääkärilehti sai yhteyden kolmeen Ukrainassa lääketiedettä opiskelevaan suomalaiseen, jotka kaikki ovat tällä hetkellä kotimaassa.

Deniz Sahin opiskelee lääketiedettä kolmatta vuotta Harkovan yliopistossa. Hän palasi lähetystön kehotuksesta Suomeen pari viikkoa sitten. Opinnot jatkuivat etäopetuksena, mutta nyt niiden on ilmoitettu olevan tauolla ainakin pari viikkoa. Tämä perustuu Ukrainan opetusministeriön päätökseen. 

Sahin on tiiviisti yhteydessä opettajiinsa ja opiskelutovereihinsa, joista monet työskentelevät nyt sairaaloissa ja hoitavat haavoittuneita. 

– Suurin osa opettajistani on lääkäreitä. Heillä omat lapset ovat mukana sairaalassa, kun he hoitavat loukkaantuneita ihmisiä. Aamulla kuulin kirurgian opettajastani. Hänellä on muutaman vuoden ikäinen tytär. He ovat suojassa yliopistorakennuksessa, ja heillä on nyt ruoka loppunut. Siellä on kurjat oltavat, Sahin kertoo.

Hän on kuullut kerrottavan kellareissa syntyneistä lapsista ja lääketiedettä opiskelevasta tuttavapariskunnasta, joka on suojassa asuntonsa keskellä olevassa vessassa. 

Deniz Sahin opiskelee Ukrainassa Harkovan yliopistossa lääketiedettä kolmatta vuotta.

Kunpa saisi tehdä suorituksia suomalaisessa yliopistossa

Samaan aikaa Sahin on yrittänyt selvitellä, voisiko edes väliaikaisesti edistää opintojaan suomalaisessa yliopistossa. Hän on jo 50-vuotias, eikä vuosia olisi hukattavaksi.

– Ei minun tarvitse valmistua lääkäriksi Suomesta, mutta jos voisin istua penkissä, opiskella, tenttiä ja saada todistuksen opinnoista, jotta voisin saada jotain kompensaatioita, jos pääsen palaamaan Harkovaan, hän sanoo.

Kesäksi hän onneksi menossa jo toista kertaa Kokkolaan amanuenssiksi, ja nyt hän miettii, josko voisi olla siellä vaikka harjoittelijana jo keväällä. 

Mielessä on myös ukrainalaisten auttaminen ja hän selvittelee, olisiko hänen ja oman ystäväpiirin mahdollista ottaa esimerkiksi omien opettajien lapsia vieraaksi Suomeen, jotta vanhemmat voivat keskittyä työhönsä sairaalassa.

Huolta sodasta ja Kelasta

23-vuotiaan Henna Santavuoren opiskelutaival on ollut mutkikas jo ennen Ukrainassa syttynyttä sotaa. Hän opiskelee lääketiedettä neljättä vuotta ja vietti kaksi ensimmäistä vuotta Skotlannissa. Brexitin myötä opinnoista olisi tullut niin kalliita, että hän hakeutui jatkamaan opintojaan Ukrainaan Dnipron yliopistoon. Kaksi viikkoa sitten hän palasi kotimaahan lähetystön kehotuksesta.

– Minulla oli selvä suunnitelma, että valmistun kahden vuoden kuluttua. Nyt kaikki on mennyt alta, en tiedä pystynkö jatkamaan lääketieteen opiskeluja ollenkaan, tai joudunko aloittamaan alusta jossain uudessa yliopistossa ja miten sen henkisesti kestäisi. En myöskään tiedä, miten Kela suhtautuu, kun opinnot eivät etene, hän sanoo.

Sunnuntaina hän sai yliopistolta virallisen viestin siitä, että opinnot ovat tauolla ainakin kaksi viikkoa. Tähän asti ne ovat jatkuneet etäopetuksena sen mukaan, miten opettajat ovat pystyneet tunteja pitämään. 

– Tilanne tuntuu todella absurdilta. Olen ollut Ukrainassa pari vuotta. Juuri näin kuvaa, miten ihmiset tekivät molotovin cocktaileja puistossa, jossa olen ottanut kavereiden kanssa aurinkoa. Onneksi ulkomaiset kaverini ovat päässeet turvaan, mutta ukrainalaisten kavereiden ja opettajien tilanne huolestuttaa, Santavuori kertoo. 

Lue myös

Lääketieteen opiskelija Henna Santavuori Dnipro Medical Instituutin edessä viime vuonna.

Jatkuvatko opinnot?

Lääkärilehteen otti yhteyttä myös kolmas Ukrainassa lääketiedettä opiskeleva suomalainen. Myös hän opiskelee Dnipron yliopistossa, ensimmäistä vuottaan. Hän on nelikymppinen nainen, jolla on taustallaan ekonomin koulutus ja pitkä työura. 

– On suuri huoli opettajista Ukrainassa ja myös siitä, miten tämä henkilökohtaisesti vaikuttaa opintojen jatkumiseen.

Hänellä on tiedossa kaksi muuta suomalaista lääketieteen opiskelijaa samassa yliopistossa ja lisäksi yksi hammaslääketieteen opiskelija. Suomalaisten kesken on korona-aika ollut vaikea luoda yhteyksiä.

– Opinnot ovat olleet etänä, joten en ole asunut Ukrainassa, olen vain käynyt siellä hoitamassa asioita, hän kertoo.

Viimeksi lauantaina opetusta on annettu lukujärjestyksen mukaisesti, mutta nyt on edessä ainakin kahden viikon tauko.

– Taistelut ovat tiivistyneet niin, etteivät he pysty takaamaan sitä, että nettiyhteydet toimisivat. Etäopetuksen aikana on nähnyt, että osa opettajista on selvästi peloissaan. Yksi heistä oli pahoillaan, kun ei pystynyt pitämään kuin yhden tunnin, vaikka ohjelmassa olisi ollut kaksi tuntia. 

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030