Terveydenhuolto

MS-potilaat testaavat terveyssovellusta uupumuksen hallintaan

Erilaisten digitaalisten ratkaisujen tehosta terveydenhuollossa kaivataan tutkimusnäyttöä.

Anne Seppänen

Adobe/AOP

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta MS-tautia sairastavilla potilailla.

More Stamina -niminen sovellus on itsehoitotyökalu, joka on suunniteltu auttamaan MS-potilaita säätelemään energiatasojaan ja ehkäisemään väsymystä. Sovellus hyödyntää puettavia antureita ja tuottaa niiden avulla mukautettuja suosituksia, jotta käyttäjät voivat tulla toimeen väsymyksensä kanssa ja parantaa elämänlaatua.

Uupumus on yleinen ja merkittävä oire MS-taudissa.

Sovelluksen on kehittänyt lääketieteen sekä tieto- ja sähkötekniikan asiantuntijoista koostuva tiimi Oulun yliopistossa. Kehittämisprosessiin on osallistunut myös MS-tautia sairastavia ja heidän läheisiään.

Lue myös

– Erilaiset digitaaliset ratkaisut yleistyvät terveydenhuollossa, mutta niiden tehosta on kuitenkin vasta vähän tutkimusnäyttöä, neurologian dosentti Johanna Krüger Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo tiedotteessa.

Tämän vuoksi on syytä tehdä perusteellisia testauksia, ennen kuin sovellusten vaikuttavuudesta voidaan tehdä johtopäätöksiä.

Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

MS-tauti eli multippeliskleroosi on neurologinen sairaus, jota sairastaa yli 12 000 suomalaista.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030