Terveydenhuolto

MTV: Sijaissynnytetyt vauvat odottavat Ukrainassa

Uusia kohdunvuokrauksia ei käynnistetä.

Maria Nummela

Sijaissynnytetyt vauvat ovat sodan sijaiskärsijöitä. Pienet odottavat ulkomaalaisia hakijoitaan, joista vain osa uskaltautuu vaaralliseen matkaan.

Raskaana oleville naisille pako maasta ei ole järkevä vaihtoehto. Jotta kohdun vuokrausprosessi saadaan protokollan mukaisesti loppuun, tulee lapsen syntyä Ukrainassa.

Suomessa hedelmöityshoitoihin perustuvat sijaissynnytysjärjestelyt on kielletty. Tällä prosessilla lapsia toivovia henkilöitä hakeutuu saamaan apua ulkomailta, usein Ukrainan ja Venäjän alueilta. Suomalaiset ovat hakeutuneet lähiaikoina tiettävästi enemmän Venäjälle.

Esimerkiksi BioTexComissa on huolehdittavana noin 600 eri raskausvaiheessa olevaa sijaissynnyttäjää sekä yli 30 vauvaa. Lapsia syntyy lisää päivittäin. Kuun lopulla pieniä saattaa olla 100.

Ukrainalaiset pitävät vastasyntyneistä huolta parhaansa mukaan. Synnytyssairaaloiden yhteydessä on pommisuojia, jossa lapsia hoidetaan. Suoja ei tietenkään ole täydellinen.

Uusia sijaissynnytysproseseja ei tällä hetkellä käynnistetä. Suomalaiset ovat lähiaikoina suosineet Venäjää Ukrainan sijaista.

Lue myös

MTV on käyttänyt lähteinään BBC:n, VittoriaVitan, CNN:n ja New York Postin tietoja.

Adobe/AOP

Kirjoittajat

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030