Terveydenhuolto

New York Times: Leviääkö apinarokko ilmassa?

Yhdysvaltain tautikeskus suosittelee maskia apinarokkopotilaalle ja hänen perheenjäsenilleen, aerosolitartunnoista puhutaan kuitenkin varoen.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Yhdysvaltain tautikeskus CDC suositteli viime viikolla matkailijoille maskin käyttöä myös apinarokolta suojautumiseen, mutta perui suosituksensa nopeasti, kertoo New York Times uutisessaan.

Suositus matkailijoille poistettiin, koska se aiheutti sekaannusta, CDC tiedotti NYT:n mukaan.

Kuitenkin virasto sanoo edelleen, että maskin käyttöä tulisi harkita niin kotitalouksissa kuin terveydenhuollossa maissa, joissa apinarokko leviää.

Lisäksi CDC suosittelee, että apinarokkopotilaat käyttäisivät kirurgista maskia, etenkin jos heillä on hengitystieoireita. Myös muiden perheenjäsenien kannattaisi harkita maskin käyttöä, kun kotona on apinarokkoa sairastava potilas.

Lue myös

Apinarokon tarttuminen aerosolien välityksellä on kuitenkin asia, josta asiantuntijat puhuvat NYT:n mukaan varovaisesti ja korostavat pikemminkin suurten hengityspisaroiden roolia. Kuitenkin lehden tietojen mukaan osassa tautitapauksista leviäminen hengitysilmassa on ainoa selitys tartunnalle.

Apinarokkotartunta vaatii todella läheistä ja jatkuvaa kontaktia, sanoi Andrea McCollum , CDC:n johtava apinarokkoasiantuntija NYT:n uutisen mukaan. Kyse ei ole tartunnoista, jotka voisivat tulla useiden metrien etäisyydeltä ja siksi viranomaisten on hänen mukaansa muotoiltava asia viestinnässään varovaisesti.

Kuitenkin McCollumin mielestä viranomaisten tulisi harkita, että tieto apinarokon leviämisestä ilmassa tuotaisiin yleiseen tietoisuuteen.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030