Terveydenhuolto

Niukka tieto haittaa Kiinan koronatilanteen seurantaa

EU pohtii jälleen matkustusrajoituksia. THL ei niitä suosittele.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Kiinan koronavirustartunnat ovat lisääntyneet merkittävästi maan höllennettyä pitkään käytössä olleita rajoituksia.

Euroopan tautikeskuksen (ECDC) arvio on, että Kiinan kasvavat tapausmäärät eivät todennäköisesti vaikuta koronaviruksen esiintyvyyteen Euroopassa. Monissa maissa virusta esiintyy väestössä muutenkin runsaasti.

Lisäksi tilanteeseen vaikuttaa, että Kiinassa kiertävät koronavirusvariantit ovat olleet aiemmin valtaviruksina Euroopassa ja sittemmin korvautuneet viruksen uusilla muodoilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele asetettavaksi matkustusrajoituksia. THL sanoo tiedotteessaan, että suuri määrä tartuntoja lisää uusien koronavirusmuunnosten riskiä, mutta niitä voi syntyä missä tahansa muuallakin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ole THL:n kanssa samoilla linjoilla. Hän sanoi tiistaina Helsingin Sanomissa, että jos EU ei saa sovittua yhteisistä rajoitustoimista, "Suomen on aika toimia itse".

Kiinasta saa niukasti tietoa

Sosiaali- ja terveysministeriön osastojohtajan Taneli Puumalaisen mukaan asiaa seurataan Suomessa ja EU:ssa tarkalla silmällä.

– Päivittäin yritetään luoda tilannekuvaa ja ymmärtää mahdollisia riskejä, hän sanoo.

EU:n terveysturvakomitea kokoontui joulun jälkeen ja uudelleen eilen tiistaina. Lisäksi EU:n hätätilakomitea kokoontuu tänään keskiviikkona alkuillasta.

– Tässä haetaan yhteistä EU-linjaa, Puumalainen sanoo.

Tosin esimerkiksi Italia, Ranska, Espanja ja Britannia ovat jo kertoneet asettavansa rajoituksia Kiinasta saapuville. Näin ovat tehneet myös Japani ja ja monet muut Aasian maat sekä Yhdysvallat, Kanada ja Australia.

Lue myös

Puumalainen harmittelee, että Kiinasta saadaan huonosti tietoa epidemiatilanteesta ja mahdollisista virusmuunnoksista. Ei ole tietoa, kuinka paljon kiinalaisten matkustajien mukana on kenties tullut koronaa tai kuinka suuri riski on siihen, että uutta virusmuunnosta ei havaittaisi ennen sen laajaa leviämistä.

­– Ja mikä tilanne on sen jälkeen, kun Kiinan omat matkustusrajoitukset poistuvat 8. tammikuuta.

Jos EU päättäisi vaatia koronatestejä Kiinasta tulevilta matkustajilta, Puumalaisen mielestä testaukset kannattaisi tehdä Kiinan päässä. Siten vähennetään matkan aikaisten tartuntojen riskiä, eikä matkustajien tarvitse jännittää koronatestitulosta kohdemaassa.

THL seuraa Kiinan tilannetta ja Suomessa leviäviä virusmuunnoksia virussekvensoinnin avulla. 

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030