Terveydenhuolto

NLY on huolissaan aikeista supistaa päivystyksiä

Yhdistys pitää erikoisena, ettei uudistuksen koulutusvaikutuksia ole selvitetty.

Anne Seppänen
Adobe

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) on huolissaan suunnitelmista, joiden mukaan ympärivuorokautinen leikkaus- ja synnytystoiminta lopettaisiin useista nykyisin päivystävistä sairaaloista. Yhdistys pelkää, että koulutussairaalaverkoston pieneneminen hankaloittaisi entisestään työvoimatilannetta.

NLY huomauttaa, että päivystysaikaisen toiminnan supistamisen myötä muodostettavista akuuttisairaaloista tulee aiempaa vähemmän houkuttelevia koulutus- ja työpaikkoja. Yöaikaisen toiminnan loppumisen myötä myös virka-aikainen toiminta kapenee.

Lue lisää: Sairaalaverkkoselvitys on vasta alku, lopputulos jää nähtäväksi

– Erikoistumispaikka valitaan usein sen perusteella, missä on laadukas koulutus ja toteutetaan monipuolisesti oman erikoisalan diagnostiikkaa ja hoitoa. Sairaalassa, jossa tehdään vain päiväkirurgista toimintaa, kirurgiaan erikoistuva lääkäri ei pääse kartuttamaan ammattitaitoaan laaja-alaisesti. Sama pätee luonnollisesti myös gynekologeihin, anestesialääkäreihin ja muihin päivystäviin aloihin, NLY:n puheenjohtaja Riku Metsälä toteaa tiedotteessa .

NLY pitää erikoisena, että uudistuksen koulutusvaikutukset on rajattu selvityksen ulkopuolelle.

Lue lisää: Mikä ihmeen akuuttisairaala?

– Päivystävät sairaalat ovat tärkeä osa koulutusjärjestelmää, eikä meillä ole takuita siitä, että nykyiset keskussairaaloissa työskentelevät ammattilaiset automaattisesti siirtyisivät oppiin kasvukeskuksiin, Metsälä sanoo.

Hän huomauttaa, että pienet keskussairaalat ovat nykyisin suosittuja koulutuspaikkoja ja useat niistä saivat tuoreessa Koulutuspaikkakyselyssä täydet viisi tähteä.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030