Terveydenhuolto

Norovirus edelleen yleisin ruokamyrkytysepidemian aiheuttaja

Viime vuoden suuri salmonellaepidemia sairastutti yli 700.

Marianne Jansson

Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin vuonna 2021 yhteensä 46 elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa sairastui lähes 1 400 ihmistä, tiedottaa Ruokavirasto . Vesivälitteisiä epidemioita oli kaksi.

Ruokamyrkytysepidemioiden määrä on palannut ensimmäisen koronavuoden notkahduksesta vuosikymmenen keskitasolle. Sairastuneiden määrä vaihtelee vuosittain paljon.

Lue myös

Norovirus oli edelleen yleisin epidemioiden aiheuttaja; vuonna 2021 se aiheutti 9 epidemiaa, joissa sairastuneita oli 260. Taustalla oli usein infektoitunut keittiötyöntekijä.

Bakteerien aiheuttamia epidemioita oli eniten yli kymmeneen vuoteen. Suuressa salmonellaepidemiassa sairastui yli 700 henkilöä. Välittäjäelintarvike oli useaa kasvista sisältänyt salaatti, jota tarjoiltiin päiväkodeissa.

Kirjoittajat

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030