Terveydenhuolto

Nuorten maksutonta ehkäisyä jatketaan kokeilun jälkeenkin

Ehkäisypalvelut yhtenäistyivät, palvelujen saatavuus parani, ja myös aiemmin palvelujen ulkopuolelle jääneitä nuoria tavoitettiin, kertoo THL.

Anne Seppänen

Lähes kaikki nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeiluun osallistuneista hyvinvointialueista jatkavat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kokeilun jälkeenkin.

Kokeilun aikana nuorten ehkäisypalvelut yhtenäistyivät, palvelujen saatavuus parani ja myös aiemmin palvelujen ulkopuolelle jääneitä nuoria tavoitettiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan .

Kokeilun avulla kehitettiin alle 25-vuotiaille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Kokeilu toteutettiin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa vuosina 2022–23. Kokeiluun osallistui 16 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki.

Hyvinvointialueet Etelä-Karjalaa lukuun ottamatta sekä Helsingin kaupunki jatkoivat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista myös vuonna 2024. Maksutonta ehkäisyä on päätetty tarjota joko alle 20- tai alle 25-vuotiaille myös hyvinvointialueilla, jotka eivät osallistuneet kokeiluun.

Nuoret kehittäjäasiakkaina

Kokeilussa nuoret toimivat kehittäjäasiakkaina ja heiltä kerättiin runsaasti palautetta palveluista. Kokeilu vahvisti myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osaamista.

Kymmenet ammattilaiset saivat seksuaalineuvoja- ja jälkitarkastuskoulutuksen sekä kierukan ja kapselin asennuskoulutuksen, minkä lisäksi järjestettiin suuri määrä erilaisia koulutustilaisuuksia. 

Lue lisää: Raskauden ehkäisy parantaa elämänlaatua iästä riippumatta

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030