Terveydenhuolto

Ohje urheiluun keveni lievän COVID-19-infektion jälkeen

Liikkumaan voi palata samalla tavalla kuin muidenkin "flunssamaisten" ylähengitystieinfektioiden yhteydessä.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Lievän COVID-19-infektion jälkeen liikuntaan ja urheiluun voi palata samalla tavalla kuin muidenkin lievien ylähengitystieinfektioiden jälkeen.

Aiemmin ohjeistettiin pitämään selvää rasitustaukoa koronan jälkeen, nyt annetussa suosituksessa tauti vertautuu muihin flunssamaisiin tauteihin. Virusinfektion jälkeen tulee kuitenkin noudattaa yleisiä ohjeita kotona pysymisestä tartuntojen välttämiseksi.

Kertarysäyksellä liikkumaan ei tule edelleenkään palata. Asteittainen ja oman kehon tuntemuksia kuulosteleva tapa on hyvä. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että äkillisten oireiden, kuten kuumeen, lihassäryn, kurkkukivun ja väsymyksen, aikana ei tule harjoitella.

Äkillisten oireiden helpotuttua voi käydä esimerkiksi kävelyllä. Arkivoinnin korjauduttua voi nousujohteisesti palata harjoitusten määrän ja tehon nostoon. Yksiselitteisiä ohjeita ei voi antaa, sillä taudit ja lajit ovat erilaisia.

Kilpaurheilija ja aktiivikuntoilija voi hyötyä niin sanotusta kontrolliharjoituksesta harjoitteluun paluun tukena. Tämä tarkoittaa kohtuukuormitteista vakioharjoitus noin 70 prosentin teholla maksimisykkeestä.

Kontrolloidun harjoituksen aikana seurataan yleistä vointia ja sykettä terveenä tehtyyn vastaavaan harjoitukseen verrattuna ja sen jälkeen. Mikäli syke nousee tavallista hieman nopeammin, harjoitusta on syytä keventää.

Lue myös

Nopeampi sykkeen nousu voi johtua myös harjoitustauosta, joten tapa ei ole yksiselitteinen. Poikkeavat tuntemukset ovat syy jatkaa taukoa.

Suosituksen laatinut suomalainen liikuntalääketieteen asiantuntijaryhmä, johon kuuluvat Maarit Valtonen (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja Suomen Olympiakomitea), Kerttu Toivo (Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti), Olli J. Heinonen (Paavo Nurmi -keskus), Kirsi Korpi (Sydänsairaala) ja Katja Mjøsund (Olympiavalmennuskeskus Helsinki ja Paavo Nurmi -keskus).

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030