Terveydenhuolto

Omikronin BA.5-variantti on nyt valtavirus Husin alueella

Uusi koronavariantti kiertää rokotusten ja aiemmin sairastetun koronainfektion tuomaa suojaa.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Koronaviruksen BA.5-variantin osuus kasvaa Husin alueella vauhdikkaasti merkkinä uuden korona-aallon noususta. Omikron BA.5-variantti on nyt valtavirus Husin alueella.

Positiivisista koronanäytteistä S-geeninegatiivisia oli viime viikolla jo 60 prosenttia, kertoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä. Edellisellä viikolla S-geeninegatiivisten osuus oli 45 prosenttia.

– S-geeninegatiivisuus on indikaattori BA.5-variantille, kertoi Lehtonen Lääkärilehdelle aiemmin .

Tuolloin hän myös kertoi olevansa huolissaan siitä, että muunnos voisi aiheuttaa uuden korona-aallon keskellä kesää.

Uusi variantti kiertää rokotusten ja infektioiden suojaa

BA.5-variantin tiedetään kiertävän tehokkaasti rokotusten ja aiemmin sairastetun koronainfektion tuomaa suojaa. Sen aiheuttamaa tautia pidetään vakavuudeltaan samantasoisena kuin muidenkin koronavarianttien, mutta se tarttuu niitä herkemmin.

Husin alueen testeistä 38,3 prosenttia oli viime viikolla positiivisia. Osuus kasvoi edelliseen viikkoon verrattuna (35,3 prosenttia). Testejä kuitenkin tehtiin viime viikolla vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Lue myös

Husin sairaaloissa oli 20. kesäkuuta aamulla 50 koronapotilasta, joista kaksi teholla. Sairaalapotilaiden määrässä on selvää kasvua verrattuna viikon takaiseen tilanteeseen, jolloin potilaita oli 35, eikä teholla ketään.

Uudet variantit yleisimpiä myös Varsinais-Suomessa

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että omikronin alalinjoja edustavat BA.4 ja BA.5 -variantit ovat nyt yleisimmät koronaviruksen kiertävät muunnokset sen alueella. Viime viikolla niiden osuus on ollut yli 50 prosenttia positiivisista näytteistä.

– Uusia alavariantteja todetaan lähes kaikissa alueemme kunnissa ja ulkomaille jäljitettyjen tartuntojen osuus on pieni, mikä tarkoittaa, että nämä alavariantit ovat alkaneet tehokkaasti levitä Varsinais-Suomessa, Tyksin kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Tytti Vuorinen sanoo tiedotteessa .

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030