Terveydenhuolto

Ongelmat käyttäjätunnuksissa ruuhkauttivat it-tuen Pirkanmaalla

Isoilta häiriöiltä on kuitenkin hyvinvointialueen johtajan Marina Erholan mukaan vältytty.

Tiiamari Pennanen
Mikko Käkelä

Hyvinvointialueet pääsivät viimein tositoimiin, kun vuosi vaihtui. Pirkanmaan hyvinvointialue tiedotti heti sunnuntaina 1. tammikuuta ensimmäisen päivän kuulumisiaan. Merkittäviä asiakkaiden asiointiin vaikuttavia häiriöitä ei ole sen mukaan havaittu.

Sen sijaan henkilöstöllä on ollut tietojärjestelmiin liittyviä ongelmia, minkä johdosta käyttötuki on ruuhkautunut.

Lähinnä kyse on ollut puuttuvista käyttäjätunnuksista, kertoo hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola puhelimitse maanantaina.

– Ihmiset eivät ole saaneet käyttäjätunnuksia tai eivät ole päässeet kirjautumaan koneelle jostain muusta syystä. Nämä ovat olleet niitä kiireellisimpiä tilanteita.

Ruuhkaa helpottamaan on ohjattu lisähenkilöstöä, ja käyttäjätunnusten tilaamista on sujuvoitettu. Kirjautumisongelmat eivät ole Erholan mukaan häirinneet palvelutuotantoa.

Lisäksi joidenkin ambulanssien ja muiden työssä käytettävien autojen polttoaineen maksukorteissa on ollut teknisiä ongelmia.

Esimerkiksi osa korteista on tilattu vain osalle Pirkanmaan alueen bensa-asemista, eli ne eivät olekaan toimineet kaikkialla alueen sisällä.

– Käytännössä tämä on tarkoittanut, että täytyy maksaa jollain toisella tavalla kuin sillä maksukortilla.

Varsinaista polttoainepulaa ei ole kuitenkaan tästä aiheutunut. Ambulanssit eivät siis ole jääneet parkkiin seisomaan.

Maksuhäiriöiden mahdollisuuteen oli varauduttu ennakolta. Ohjeistus on ollut tankata autot täyteen hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

Haasteita lisää nurkan takana

Kaiken kaikkiaan Erhola on tyytyväinen siihen, miten hyvinvointialueen aloitus on mennyt. Tunnelma on hyvä ja yhteistyö vaikuttaa toimivan.

Lue myös

Erhola jakaa Taysin lääkäreiden luottamusmiehen Sirja Kaartisen Aamulehdelle antaman kommentin: "Business as usual" eli hommat sujuvat kuin ennenkin. Kaartinen kertoi lehdelle, ettei lääkäreiden tai potilaiden hoidon näkökulmasta ole ollut ongelmia myöskään avopuolella.

Haasteilta tuskin täysin vältytään jatkossakaan. Seuraava koetinkivi on tammikuun palkkojen ensimmäinen ajo, joka lähtee torstaina 5. tammikuuta. Palkkatiedoissa on ollut jonkin verran puutteita, ja niitä tarkistetaan edelleen. Myös on ollut teknisiä ongelmia palkansiirroissa.

Erhola varoittaa, että lisissä saattaa olla ongelmia ensimmäisessä palkassa. Niitä pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti. Varasuunnitelmia valmistellaan parhaillaan.

– Sitähän tämä on: mahdollisten häiriöiden arviointia ja myös varajärjestelmien tekemistä.

– Tällä hetkellä tunnelma on hyvä. Uskon, että moni on tyytyväinen siihen, että uudistus on vihdoin toimeenpanovaiheessa ja mennään eteenpäin. Tehdään parhaamme joka päivä.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030