Terveydenhuolto

Paheneva neurologipula puhuttaa alan koulutustapahtumassa

Kiireelliset hoidot voivat vaarantua.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Paheneva neurologipula on keskustelussa tänä vuonna Neurologipäivillä. Etenkin keskussairaaloissa on runsaasti virkoja täyttämättä, ja tilanne tulee vuosien myötä pahenemaan, mikäli toimiin ei ryhdytä.

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman raportin mukaan Suomessa oli 335 työikäistä neurologia vuonna 2021. Heistä puolet saavuttavat eläkeiän vuoteen mennessä 2035.

– Neurologipula tulee pahenemaan, ellei neurologian erikoistuvia ohjata voimakkaasti keskussairaaloihin. Neurologipula vaikeuttaisi kiireellisten neurologisten hoitojen, kuten aivoinfarktien liuotushoitojen ja vaativien epileptisten kohtausten hoitojen toteuttamista sekä päivystysvalmiuden ylläpitämistä eri puolilla Suomea, sanoo lääketieteen professiojohtaja Kirsi Juvila  Satakunnan hyvinvointialueelta tiedotteessa.

Juvila peräänkuuluttaa STM:ltä ohjausta, jotta keskussairaaloiden alueelliset valmistuvien erikoislääkärien koulutusmäärät vastaavat väestön palvelutarpeita ja yhdenvertaiset palvelut voitaisiin taata.

Lisäksi sairaaloissa tulisi lisätä avustavan henkilökunnan määrää.

Lue myös

Neurologipäivät alkavat Helsingissä tänään keskiviikkona ja kestävät perjantaihin saakka. Suomen Neurologisen Yhdistyksen järjestämä vuosittainen tapahtuma on neurologisen alan tärkein koulutustilaisuus.

Muita aiheita ovat muun muassa muistisairauksien ja vaikeahoitoisen migreenin uudet hoitomuodot.

Tapahtumaan on ilmoittautunut yli 420 osallistujaa.

Korjattu 2.11. klo 10.41: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että tapahtumaan on ilmoittautunut 420 neurologia.

Muokattu 2.11. klo 14.19: Tiedotteen muotoilua ohjaamisesta keskussairaaloihin on päivitetty.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030