Päihdehaittojen torjumisen yhteistyö kattaa pian koko Pirkanmaan
Toiminnassa ovat mukana järjestöt, elinkeinoelämä ja julkiset organisaatiot.
Pirkanmaalla loppuvuodesta 2024 aloitettu päihdehaittoja ehkäisevä Pakka-toimintamalli laajenee koko Pirkanmaalle tämän vuoden loppuun mennessä.
Pakka eli paikallinen päihdetoimintamalli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjaama ja koordinoima tapa ehkäistä päihdehaittoja paikallaisella yhteistyöllä. Toiminnan päämääränä on vähentää paitsi alkoholin myös tupakan ja rahapelien haittoja. Käytännössä esimerkiksi parannetaan yhdessä ikärajojen valvontaa, vähennetään päihteiden saatavuutta ja tuetaan alaikäisten raittiutta. Pakka-toiminnassa ovat mukana järjestöt, elinkeinoelämä ja julkiset organisaatiot.
Kaksi työryhmää
Pakka-toiminnan ytimessä ovat työryhmät, joita on kahdenlaisia. Päihteiden kysynnän hillitsemiseen keskittyvien ryhmien jäsenet ovat pääasiassa kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen edustajia. Mukana on lisäksi jäseniä esimerkiksi ammattiopistosta, työterveydestä ja poliisista.
Päihteiden tarjontaan keskittyvän ryhmän muodostavat Pirkanmaalla vähittäiskaupan, ravitsemusalan, kauppakeskuksien, taksin, poliisin ja aluehallintoviraston edustajat eli tahot, jotka voivat vaikuttaa siihen, miten päihteitä on saatavilla. Toimintaan on vähittäiskaupan puolelta lähtenyt isoja nimiä sekä useita kauppakeskuksia. Myös ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksiä ja taksi ovat mukana yhteistyössä. Elinkeinoelämän edustajia toivotaan mukaan vielä nykyistä laajemminkin.
Tampereen ympärille ja eteläiselle alueelle on jo muodostettu seudulliset Pakka-kysyntäryhmät.
– Seudullisissa kysyntäyhteistyöryhmissä pystytään keskittymään paikallisiin ilmiöihin ja ongelmiin, kertoo Pakka-toimintaa koordinoiva suunnittelija Iina Nummi tiedotteessa .
– Olemme parhaillaan perustamassa ryhmiä myös läntiselle ja pohjoiselle Pirkanmaalle.
Ajatusten vaihto tärkeää
Yhteistyöryhmät kokoontuvat noin viisi kertaa vuodessa. Asialistalla voi olla esimerkiksi yhteisiä kampanjoita tai teemapäiviä. Lisäksi analysoidaan yhdessä paikallista päihdetilannetta esimerkiksi erilaisten kyselyjen tulosten pohjalta ja pohditaan toimenpiteitä. Myös tietojenvaihto eri tahojen kesken on tärkeää.
– Uskoisin, että erityisesti pienet kunnat hyötyvät keskinäisestä ajatustenvaihdosta ja sparrauksesta, sanoo Nummi.
Hänen mukaansa Pakka-toiminta on tutkitusti vaikuttavaa, mutta käytännössä tulokset näkyvät hitaasti.
– Asenteisiin vaikuttamisen mittaaminen on haastavaa, mutta pitkäjänteisen työn tuloksia voidaan seurata esimerkiksi kouluterveyskyselyn tai päihdetilannekyselyn tuloksista sekä poliisin tilastoista.