Terveydenhuolto

Palko: Oireettomalle ei sepelvaltimoiden TT-kuvausta

Kriteerit perustuvat säteilylakiin.

Anne Seppänen
Adobe

Sepelvaltimoiden tietokonetomografiatutkimus ei ole oikeutettu oireettomalle henkilölle sepelvaltimotaudin varhaiseksi toteamiseksi.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palko hyväksyi asiaa koskevat säteilylain nojalla annettavat kuvantamisen kriteerit kokouksessaan 19. maaliskuuta. Kriteerit tulevat voimaan 1. toukokuuta.

Kriteerit annetaan säteilylain 111 §:n nojalla, jonka perusteella lääketieteellisen säteilyaltistuksen oikeutuksesta on laadittava kyseistä henkilöä koskeva erityinen kirjallinen perustelu silloin, kun oireettomaan henkilöön kohdistuva taudin varhaista toteamista varten tarvittava säteilyaltistus ei ole osa seulontaohjelmaa.

Sepelvaltimoiden ateroskleroosi voidaan todeta oireettomalla henkilöllä kuvantamistutkimuksissa, mutta yleensä ateroskleroosia hoidetaan riskitekijöiden perusteella. Riskitekijöitä vähentämällä on mahdollista hidastaa ateroskleroosin kehittymistä.

Lue lisää: Nirsevimabi kommentoitavana RS-virusinfektion estossa

Ei paranna potilaiden ennustetta

Tämän hetkisen tutkimustiedon perusteella oireettoman henkilön sepelvaltimoiden TT-tutkimuksella saadaan todettua ateroskleroosia, jonka tiedetään liittyvän heikentyneeseen ennusteeseen. Potilaiden ennustetta ei kuitenkaan ole ateroskleroosilöydöksen perusteella pystytty parantamaan satunnaistetussa hoidollisessa tutkimuksessa verrattuna tavanomaiseen hoitoon.

Tämän perusteella oireettomien henkilöiden tutkimista sepelvaltimoiden TT-tutkimuksella ei voida pitää yleisesti oikeutettuna. 

Palko kertoo tiedotteessaan , että muutaman vuoden kuluttua on mahdollisesti käytettävissä kahden laajan tieteellisen tutkimuksen tulokset, joiden perusteella kuvantamisen tarvetta voidaan tarkastella uudelleen.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030