Terveydenhuolto

Palliatiivisen lääketieteen yhdistys: Hoito kirjattava lakiin 

Toistaiseksi asia ei ole edistynyt eduskunnassa.

Sari Kosonen
Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema suositus palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta on parantanut hoidon saatavuutta, mutta velvoitteen puuttuessa hoito ei toteudu tasapuolisesti maassamme. Parantumattomasti sairaalle potilaalle tämä voi tarkoittaa sitä, että kärsimyksen lievittymiseen tähtäävää kokonaisvaltaista hoitoa ei saa tai se on heikkolaatuista.

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kirjaamista lakiin on esitetty jo useiden vuosien ajan. Toistaiseksi asia ei kuitenkaan ole edistynyt eduskunnassa. Hyvinvointialueet päättävät resurssien jakamisesta ja vaarana on, että suositustasoiset asiat jäävät toteuttamatta.

Laadukkaan hoidon oleellisena elementtinä on palliatiiviseen hoitoon erikoistunut henkilökunta, joka turvaa hyvinvointialueiden potilaille hyvän elämän loppuvaiheen hoidon laajassa mittakaavassa. Erikoistuneet lääkärit ja sairaanhoitajat tukevat ja kouluttavat alueen perusyksiköiden, kuten kotihoidon ja asumispalvelun lääkäreitä ja hoitajia. Tämän koulutuksen rahoitus tulee varmistaa hyvinvointialueilla, jotta hoidon kehittyminen suositusten mukaiseksi mahdollistuu.

Lue myös

– Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon ammattilaisten keskuudessa vallitsee yksimielisyys siitä, että saattohoito on vietävä lainsäädäntöön. STM:n suositus antaa lakimuutoksille hyvät puitteet. Jotta voidaan puhua hyvinvointiyhteiskunnasta, on korkea aika turvata parantumattomasti sairaiden potilaiden tasapuolinen ja hyvä hoito viemällä palliatiivisen hoidon asema hallitusohjelmaan ja lainsäädäntöön, Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Anni Karppila korostaa tiedotteessa.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030