Terveydenhuolto

Paloturvallisuus hoitoalalla on heikentynyt

Noin joka neljännessä lain velvoittamassa kohteessa hätätilanteesta poistumisen turvallisuus ei ole vaatimusten mukaisella tasolla.

Sari Kosonen
Adobe/AOP

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkimuksen perusteella hoitoalan paloturvallisuus on heikentynyt. Hoitoalan rakennuksissa syttyi enemmän tulipaloja vuosina 2014–2020 kuin 2000-luvun alussa. Huonolla valmistautumisella ja henkilökunnan koulutuksen puutteella voi olla suoria vaikutuksia ihmisten turvallisuuteen, aineellisiin vahinkoihin ja toiminnan jatkuvuuteen.

Järjestö on huolissaan siitä, että sosiaali- ja terveysalan työntekijöillä ei ole aina mahdollisuutta osallistua turvallisuuskoulutukseen. Myös sijaisten ja määräaikaisten työntekijöiden turvallisuusosaamisesta tulee pitää huolta.

Hoitoalan rakennuksissa olevien ihmisten turvallisuus hätätilanteessa vaatii erityisiä toimia lain mukaan. Tulipalon syttymisen jälkeen turvallinen poistumisaika on lyhimmillään 2–3 minuuttia. Hoitolaitoksessa tai esimerkiksi sairaalassa nuo ensiminuutit ovat erityisen haastavia, sillä asukkailla on usein erilaisia rajoitteita, jotka hidastavat poistumista.

Lue myös

Naistenklinikan tulipalo maaliskuun alussa on yksi esimerkki siitä, että onnettomuuksia sattuu myös sairaaloissa ja muissa kohteissa, joiden täytyy tehdä poistumisturvallisuusselvitys.

Tuetun asumisen kohteissa tapahtuneista paloista tuhoisin oli vuonna 2008 Espoossa tapahtunut tukiasunnon tulipalo, jossa kuoli viisi henkeä. Pääsyy kuolemiin oli se, etteivät asunnossa olleet henkilöt päässeet tulen syttymisen jälkeen poistumaan rakennuksesta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on julkaissut poistumisturvallisuusselvityksestä oppaan.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030