Terveydenhuolto

"Pelkona on, että välttämättömiin muutoskuluihin jää liian vähän rahaa"

Lääkäriliiton Aaltosen mukaan talousarvioesityksen 200 miljoonaa euroa enemmän on tietenkin positiivinen asia.

Maria Nummela
Jussi Helttunen
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen.

Hallitus julkaisi talousarvioesityksensä torstaina.

– Budjettiesityksen mukaan hyvinvointialueiden yleiskatteellinen rahoitus 2023 on 22,5 miljardia euroa. Se on noin 200 miljoonaa euroa enemmän kuin kevään kehysbudjetissa alloikoitiin, mikä on tietenkin positiivinen asia, toteaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen .

– Kaikkiaan hyvinvointialueille ollaan antamassa rahaa 1,3 miljardia euroa enemmän kuin kunnat ja kuntayhtymät ovat sote-palveluihin ja pelastustoimeen käyttäneet.

Aaltosen mukaan osa tästä rahasta kuluu palkankorotuksiin ja inflaatioon, osa on suunniteltu toiminnallisten muutosten ja esimerkiksi palveluasumisen henkilöstömitoituksen noston rahoitukseen.

– Pelkona on, että välttämättömiin muutoskuluihin jää liian vähän rahaa. Jos kuitenkin noita toiminnallisia muutoksia on mahdollista venyttää eteenpäin – jo siitä syystä, että henkilöstöä ei ole tarvittavaa määrää saatavissa – saattaisivat nyt annettavat rahat riittää hyvinvointialueiden toiminnan turvalliseen käynnistämiseen, Aaltonen toivoo.

Hyvinvointialueiden rahoitus tulee pääsääntöisesti valtiolta. Alueilla ei ole verotusoikeutta, joten vuoden 2023 rahoituksesta merkittävin osa muodostuu kuntien verotulojen siirrosta valtiolle. Näin ollen kuntatalous supistuu.

Tukku toimia henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden varmistamiseksi on talousarvioesityksessä suunniteltu tukku toimia. Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla työskentelevän työryhmän toimenpiteisiin on varattu kaksi miljoonaa euroa.

Lue myös

Hoiva-avustajien koulutusta on tarkoitus lisätä. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamiin koulutuksiin on ehdottetu 10,8 miljoonan euron lisäpottia. Tällä saataisiin koulutettua 1500 uutta hoiva-avustajaa vuoteen 2025 mennessä. Valtionosuusrahoitteiseen työvoimakoulutukseen tulisi vastaavasti 7,8 miljoonan euron lisä, jolla samassa ajassa voitaisiin kouluttaa tämän päälle 1 000 hoiva-avustajaa 2023–2025.

Tulevana vuonna perusterveydenhuollon hoitotakuuta ollaan kiristämässä. 1. syyskuuta alkaen kiireettömään hoitoon tulee päästä 14 vuorokaudessa ja marraskuun alusta 2024 viikossa. Suunterveydenhuollossa kiireettömään hoitoon on päästävä 3 kuukauden kuluttua hoidontarpeen arviosta.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030