Terveydenhuolto

Pitkäkestoinen koronatauti näkyy Kelassa vain vähän

Kaikki koronan tautitapaukset eivät kuitenkaan tule ilmi tilastoista.

Ulla Toikkanen
Pitkäkestoinen koronatauti saattaakin näkyä Kelan sairauspäivärahatilastoissa laajemmin vasta viiveellä.

Vuoden 2021 aikana vain noin 350 henkilöä sai sairauspäivärahaa pitkäkestoisen koronataudin vuoksi. Sen perusteella tehtyjen myönteisten sairauspäivärahapäätösten kuukausittainen määrä kuitenkin kasvoi vuoden aikana.

Vuonna 2020 saajia ei ollut lainkaan. Tämä johtuu siitä, että pitkäkestoisen koronataudin diagnoosi otettiin käyttöön vasta loppuvuonna 2020.

– Kelan etuuksien kautta tarkasteltuna pitkäkestoinen COVID-19 ei ole toistaiseksi aiheuttanut kovin paljon työkyvyttömyyttä, Kelan johtava ylilääkäri Janne Leinonen sanoo tiedotteen mukaan.

Kaikki eivät tarvitse sairauspäivärahaa

Kelan tilastoista ei kuitenkaan voi suoraan päätellä pitkäkestoisen koronataudin yleisyyttä, sillä kaikki siihen sairastuneet eivät ole hakeneet tai saaneet sairauspäivärahaa.

Lue myös

Leinosen mukaan osalla oireet ovat olleet niin lieviä, että ne eivät ole estäneet työntekoa. Toisaalta työelämän ulkopuolella olevat eivät välttämättä hae sairauspäivärahaa. Lisäksi kaikki tautiin sairastuneet eivät ole saaneet diagnoosia, Leinonen kertoo.

– Huojentavaa potilaiden kannalta on kuitenkin se, että pääosalla niistä, joilla COVID-19 on todettu, työkyvyttömyysjakson pituus jää melko lyhyeksi, Leinonen kertoo.

Pitkäkestoinen koronatauti saattaakin näkyä Kelan sairauspäivärahatilastoissa laajemmin vasta viiveellä, kun tautitapaukset edelleen yleistyvät ja diagnosointikäytännöt vakiintuvat. Myös työkyvyttömyyseläkehakemuksissa diagnoosi voi alkaa näkyä myöhemmin.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030