Terveydenhuolto

Pohjois-Savossa karsitaan palveluverkkoa

Uudistukset toimeenpannaan vaiheittain vuosina 2024–2028. 

Sari Kosonen

Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuusto hyväksyi äänestysten jälkeen vastaanottotoiminnan, alueellisen erikoissairaanhoidon ja aikuissosiaalityön uudistuksen palvelusuunnitelman aluehallituksen esityksen mukaisesti.

Pohjois-Savon jokaiseen kuntaan jää joko sosiaali- ja terveyskeskus tai sosiaali- ja terveysasema.

Palveluverkko kattaa neljä laajimman palvelutason sosiaali- ja terveyskeskusta Iisalmessa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa sekä 11 laajaa sosiaali- ja terveysasemaa ja 11 osa-aikaista sosiaali- ja terveysasemaa eri puolilla Pohjois-Savoa.

Päätöksen mukaan Kangaslammin, Riistaveden ja Vuorelan terveysasemat lakkautetaan.

Aluevaltuusto hyväksyi aluehallituksen esityksen mukaisesti osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistuksen palvelusuunnitelman. Sen mukaan vuodeosastot sijaitsevat Kuopiossa, Iisalmessa, Varkaudessa, Siilinjärvellä, Suonenjoella ja Juankoskella. Vuodeosastot lakkautetaan Kaavilta, Tuusniemeltä, Pielavedeltä, Karttulasta, Leppävirralta ja Lapinlahdelta.

Tällä hetkellä toisistaan erillään toimivista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon osastoista muodostetaan integroidut terveydenhuollon osastot. Kotiutusprosessia ja kotiin vietäviä palveluja vahvistetaan erityisesti kotiutusyksikön ja liikkuvan sairaalan kehittämisellä.

Uudistukset toimeenpannaan vaiheittain vuosina 2024–2028. Aluevaltuuston päätöksen mukaisesti toimintoja lakkautettaessa tarvittavat korvaavat palvelut tulee olla käytössä.

Palvelujärjestelmän uudistamiskokonaisuus jatkuu syksyllä. Perhe- ja vammaispalveluiden uudistamisehdotukset julkaistaan syyskuun puolessavälissä, ja erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan loppuvuonna.

Uudistamisohjelmalla pyritään saavuttamaan 30–50 miljoonan euron vuotuinen kustannusvaikutus, joka toteutuessaan tasapainottaisi hyvinvointialueen taloutta merkittävästi. Nyt hyväksytyt kaksi ensimmäistä uudistuskokonaisuutta tuovat noin 18,5 miljoonaan euron kustannusvaikutuksen.

Lue lisää: Pohjois-Savo ottaa käyttöön Omatiimi-mallin

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030