Pohjois-Savossa on kehitetty toiminnallisten häiriöiden hoitoketjuja
Tavoitteena on hoidon laadun, sujuvuuden ja tasavertaisuuden parantaminen.
Toiminnalliset oireet ovat tavanomaista voimakkaampia kehon fysiologisia vasteita kuormitustekijöille. Oireet voivat tuntua eri puolilla kehoa ja olla hyvin monenlaisia, kuten väsymystä, kipuja, lihasjännitystä, palan tunnetta kurkussa, vatsaoireita, huimausta, kohtausoireita, puutumista tai aivosumua.
Toiminnallisiksi oireita nimitetään silloin, kun lääketieteellisissä tutkimuksissa ei löydy sairautta tai rakenteellista vikaa, joka selittäisi oireilun. Kun oireet pitkittyvät tai toistuvat ja aiheuttavat merkittävää elämänlaadun tai toimintakyvyn haittaa, puhutaan toiminnallisista häiriöistä.
Nykykäsityksen mukaan toiminnallisissa häiriöissä on kyse keskushermoston säätelyn häiriöstä, jossa mieli, keho ja ympäristö ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Tähän voidaan hoitotoimin vaikuttaa.
Pohjois-Savon Toiminnallisten häiriöiden hoitoketjukuvaukseen on koottu kattavasti tietoa toiminnallisten häiriöiden tunnistamisen ja hoidon tueksi. Lisäksi hoitoketjussa kuvataan sote-ammattilaisten välinen työnjako.
Hoitoketjutyöskentelyn yhteydessä hahmoteltiin Kuopion yliopistollisen sairaalan uuden Toiminnallisten häiriöiden konsultaatiotyöryhmän toimintamalli, mukaan lukien konsultaatiotavat. Työryhmän kautta pystytään tarjoamaan moniammatillista osaamista koko hyvinvointialueen avuksi sekä perus- että erityistason palveluissa.
Pohjois-Savon Toiminnallisten häiriöiden hoitoketju on julkaistu Terveysportin hoitoketjuihin.