Terveydenhuolto

Potilashaastattelut pohja TBE:n kansallisen rokotusohjelman arvioinnille

Vastuu haastatteluista on hyvinvointialueilla ja kunnilla.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa puutiaisaivokuumeen (TBE) ilmaantuvuutta tehostetusti, jotta valtakunnallinen rokotusohjelma ja rokotussuositukset voidaan kohdentaa taudin riskialueille. Riskialueet määritellään tartuntatautirekisterin laboratorioilmoitusten ja sairastuneiden henkilöiden haastattelutietojen perusteella.

Vastuu potilaiden haastattelusta on ensisijaisesti hyvinvointialueilla tai kunnilla.

TBE-potilaiden haastatteluun tarkoitettu lomake on THL:n verkkosivuilla. Lomakkeen tavoitteena on, että potilashaastatteluista saatavat tiedot ovat yhdenmukaisia, ja tiedot tulevat myös THL:ään. Tällä tavoin voidaan varmistaa, että TBE:n riskialueista saadaan kattavat tiedot rokotussuositusten pohjaksi. Verkkolomakkeelta tiedot siirtyvät suoraan THL:lle, ja sen tiedot voi tallentaa myös itselleen. 

Potilashaastattelulomake on tarkoitettu ainoastaan ammattilaisten käyttöön, eli terveydenhuollon ammattilaisen täytyy aina haastatella potilas. THL:n verkkosivuilta löytyy myös muuta potilashaastatteluihin liittyvää ohjeistusta. 

Lue myös

Niiden kuntien tai hyvinvointialueiden, joiden alueella on tänä vuonna todettu TBE-tapauksia, mutta joilla THL:n potilashaastattelulomake ei ole vielä käytössä, pyydetään olemaan yhteydessä THL:ään. Näin voidaan varmistaa, että samaa potilasta ei haastatella kuin kerran. Muutenkin, missä tahansa potilashaastatteluihin liittyvissä epäselvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä THL:een. 

Ensi vuoden rokotussuositukset päivitetään ennen vuodenvaihdetta

THL on päättänyt aikaistaa TBE:n kansallisen rokotusohjelman rokotussuositusten antamista. Rokotusohjelmaan liitettävät alueet ja TBE-rokotussuositukset vuodelle 2024 annetaan jo kuluvan vuoden loppuun mennessä, jotta riskissä olevat henkilöt ehtivät saada suojan TBE:ltä ennen kesää ja puutiaisten aktiivisuuskautta. 

Siksi THL pyytää kuntia ja hyvinvointialueita suorittamaan kaikkia syyskuun 2023 loppuun mennessä ilmenneitä tapauksia koskevat potilashaastattelut jo 15. lokakuuta mennessä.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030