Terveydenhuolto

"Putki on korjattava sieltä, mistä se vuotaa"

STM vahvistaa, että toisiolaki on parhaillaan tarkastelussa.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriössä on parhaillaan tarkastelussa tutkimuslainsäädännön kokonaisuus. Tähän kuuluu myös rankan arvostelun kohteena ollut toisiolaki.

– Putki on korjattava sieltä mistä se vuotaa, ensin pitää vain selvittää, miten, tiivistää johtaja Tuula Helander sosiaali- ja terveysministeriön bioteknologia ja lääkkeet -yksiköstä.

– Korjauksia tehdään nyt.

Tutkimuslainsäädännön kokonaisuuden tarkastelu on kirjattu hallitusohjelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriö tulee järjestämään sidosryhmäkuulemisia.

– Lisäksi tähän liittyen on tärkeää muistaa, että jäsenmaiden ja Euroopan komission neuvottelema hyvin laaja EHDS-kokonaisuus, johon myös sote-tietojen toisiokäyttö kuuluu, on tavoitteena saada valmiiksi lähikuukausien aikana.

Toisiolain uudelleen kirjoittamista ovat toivoneet lukuisat tutkijat. Näkyvästi esiin ovat tulleet myös lääketieteellisten tiedekuntien dekaanit ja viiden yliopiston rehtorit, jotka ovat allekirjoittaneet vetoomuksen lain avaamiseksi.

Toisiolaki on osa tutkimuslainsäädännön kokonaisuutta, jota tarkastellaan muutenkin. Nykymuotoisellaan lain koetaan rajoittavan huomattavasti tutkimustyötä.

– Liikkeelle on lähdetty, lait tullaan yhteensovittamaan.

Tutkimuslainsäädännön kokonaisuuden muutoksia on suunniteltu jo tovi.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030