Terveydenhuolto

Rahapelaaminen ja itsetuhoisuus ovat yhteydessä toisiinsa

Tutkimuksessa tunnistettiin poliisin tietojärjestelmästä kaikki rahapelaamiseen liittyvät itsemurhat.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

THL:n tutkimuksen mukaan itsemurhaan päätyneet vakavia rahapelihaittoja kokeneet henkilöt elivät haasteellisissa sosiaalisissa olosuhteissa. Vuosina 2017–2021 vähintään 21 ihmistä päätti elämänsä koettuaan rahapelihaittoja.

Näiden ihmisten sosiaalisia olosuhteita luonnehtivat erilaiset stressiä aiheuttavat painetekijät, kuten ihmissuhdeongelmat, ylivelkaantuneisuus, psyykkinen ahdinko ja usein päihteiden käyttö.

Edes vahvat sosiaaliset siteet eivät välttämättä riitä suojaamaan rahapelihaittoja kokevia. Tulokset osoittavat, että painetekijöiden yhteen kietoutuminen monimutkaisiksi elämäntilanteiksi on tyypillistä.

Haittojen ehkäisyssä olennaisia ovat rahapelien saatavuuden ja markkinoinnin rajoitukset.

– Rahapelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisyä tai niiden hallintaa ei voi sysätä yksilön itsensä vastuulle. Rahapelihaittojen taustalla on aina myös sosiaalisia, kulttuurisia ja poliittisia kehityskulkuja, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen ja elämäntilanteisiin, kertoo THL:n erikoistutkija Kalle Lindtiedotteessa.

Lue myös

Tulokset osoittavat rahapelaamisen puheeksi ottamisen tärkeyden julkisissa palveluissa. Monimutkaisten elämäntilanteiden vuoksi nämä henkilöt ovat mahdollisesti erilaisten hyvinvointipalveluiden asiakkaita, ja ammattilaisille saattaa tarjoutua tätä kautta edellytykset ottaa rahapelaaminen puheeksi. 

Tutkimuksessa tunnistettiin poliisin tietojärjestelmästä kaikki rahapelaamiseen liittyvät itsemurhat. Aineisto koostui poliisin tutkinta-asiakirjoista. On todennäköistä, että läheskään aina rahapelaaminen ei tule tapauksia tutkivan poliisin tietoon.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030