Terveydenhuolto

Rakennuslehti: Voiko sähkökatko iskeä kesken leikkauksen yksityisessä sairaalassa?

Kauppakeskukset ja toimistorakennukset, joissa on leikkaavaa sairaalatoimintaa, pitäisi luokitella korkeammalle sähkökatkosten priorisointilistalla.

Anne Seppänen

Adobe/AOP

Kauppakeskuksissa ja toimistorakennuksissa sijaitsevien yksityisten lääkärikeskusten tai sairaaloiden mahdolliset sähkökatkot ensi talvena aiheuttavat huolta, kertoo Rakennuslehti .

Näissä yksityisen terveydenhuollon yksiköissä voi olla leikkaussalitoimintaa, mutta kiinteistöt eivät ole korkealla sähkökatkosten priorisointilistalla.

Rakennuslehti kertoo jutussaan, että suuret kiinteistönomistajat testaavat parhaillaan kiinteistöjensä sähköjärjestelmiä ja varautuvat ensi talven mahdollisiin, sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin.

Esimerkiksi Ilmarisen omistamissa noin 130 kiinteistössä on käynnissä sähköjärjestelmien huoltotyöt ja koekäytöt. Kohteet ovat esimerkiksi kauppakeskuksia, asuintaloja, toimistorakennuksia ja varastoja. Sähkökatkojen varalle tehdään testauksia, joissa sähköt laitetaan pois päältä ja testataan, miten eri järjestelmät lähtevät käytiin.

Entä jos yksityisessä sairaalassa on leikkaus kesken?

Ilmarisen rakennuttamispäällikkö Niina Nurmisen mukaan oletuksena on se, ettei ongelmia ole. Testejä pitää kuitenkin tehdä, ettei katkos ole ensimmäinen testitilanne. Esimerkiksi kauppakeskuksissa sähkökatko pakkosulkee ovet ja hissit pysähtyvät.

Lue myös

– Testejä ja tarkistuksia pitää tehdä sekä tarkentaa vielä lisää toimintaohjeistuksia. Prioriteettilistaus aiheuttaa kyllä huolta siitä, että joissakin toimistorakennuksissa on leikkaavaa sairaalatoimintaa ja näiden rakennusten osalta toivoisin lisää kartoitusta, jotta ne luokiteltaisiin niin sanottuun kolmosluokkaan kriittisyysjärjestyksessä eli niistä ei katkaistaisi sähköjä, Nurminen sanoo Rakennuslehdelle.

Pahimpana skenaariona Nurminen näkee sähköpulan yhteydessä nopeasti, jopa minuutin varoitusajalla tulevat sähkökatkot.

– Entä jos yksityisessä sairaalassa on juuri silloin leikkaus kesken tai ihmisiä hississä? Nämä asettavat varavoimalle ja -akustoille suuria haasteita. Kiinteistönomistajien kanssa pitää kartoittaa kohteet, joissa sähköä ei saa katkaista.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030