Rasvainen kala neljästi viikossa paransi solukalvojen juoksevuutta
Vähärasvaisella kalalla ei havaittu samaa vaikutusta.
Rasvaisen kalan käyttö pienensi lipofiilistä indeksiä henkilöillä, joilla oli heikentynyt sokeriaineenvaihdunta tai sepelvaltimotauti, havaittiin tuoreessa Itä-Suomen ylipiston tutkimuksessa.
Tutkimuksessa analysoitiin tietoja kahdesta satunnaistetusta kliinisestä kokeesta, joissa muunneltiin tutkimushenkilöiden ruokavaliota rasvaisen kalan, vähärasvaisen kalan sekä camelinaöljyn osalta.
Molemmissa kokeissa neljä ateriaa rasvaista kalaa viikossa pienensi lipofiilistä indeksiä, mikä kuvastaa parempaa solukalvojen juoksevuutta.
Pienempi lipofiilinen indeksi oli yhteydessä suurempaan HDL-hiukkasten kokoon ja suurempaan isojen HDL-hiukkasten pitoisuuteen. Ne ovat hyödyllisiä muutoksia sydän- ja verisuoniterveydelle.
Vähärasvaisen kalan tai camelinaöljyn käytöllä ei havaittu vaikutusta solukalvojen juoksevuuteen.
Tutkimusartikkeli on julkaistu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases-tiedelehdessä.