Terveydenhuolto

Riitta Veijola palkittiin diabetestutkimuksesta

Knud Lundbæk -palkinto myönnettiin tunnustuksena pitkäaikaisesta, korkeatasoisesta ja innovatiivisesta työstä.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Oulun yliopiston professori Riitta Veijola on saanut Knud Lundbæk -palkinnon tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä tyypin 1 diabeteksen tutkimuksen parissa.

Palkinto luovutettiin viime viikolla Skandinavian diabetestutkimusyhdistyksen vuosikokouksessa Tanskassa.

Palkintoperustelujen mukaan Veijola on tehnyt pitkäaikaista, korkeatasoista ja innovatiivista työtä, jolla hän on pyrkinyt lisäämään ymmärrystä lapsuusiän ja nuoruusiän tyypin 1 diabeteksen patogeneesistä sekä parantamaan sellaisten nuorten henkilöiden hoitoa, joilla on prekliininen tai kliininen tyypin 1 diabetes.

Veijolan saavutuksiin kuuluu vaikuttavia tutkimuksia tyypin 1 diabeteksen geneettisestä alttiudesta ja prospektiivisia kohorttitutkimuksia, joissa selvitetään autovasta-aineiden ja muiden ennakoivien tekijöiden merkitystä tyypin 1 diabeteksen kehittymisessä.

Lue myös

– Tämä on suuri kunnia, ja olen erittäin iloinen saadessani Knud Lundbæk Award 2023 -palkinnon. Tutkimukseni on 1990-luvun alusta lähtien keskittynyt tyypin 1 diabetekseen johtavien riskitekijöiden ja tautiprosessin ymmärtämiseen, ja tavoitteena on ollut kehittää taudin ennaltaehkäisyä. Palkinto kannustaa minua työskentelemään entistä enemmän tämän tavoitteen eteen, Riitta Veijola sanoo tiedotteen mukaan.

Skandinavian diabetestutkimusyhdistys (SSSD) myönsi vuosikokouksessa viisi tutkimuspalkintoa. Veijolan saaman palkinnon lisäksi jaettiin nuoren tutkijan palkinto, Novo Nordiskin säätiön luentopalkinto ja kaksi Swedish Child Diabetes -säätiön Johnny Ludvigsson -palkintoa.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030