Terveydenhuolto

Riskiryhmien influenssarokotukset alkavat kunnissa

Samalla käynnillä voi antaa myös koronarokotteen.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Influenssan riskiryhmiin kuuluvien maksuttomat rokotukset alkavat useassa kunnassa marraskuun alussa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos . Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja 65 vuotta täyttäneet, 6 kuukauden–6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat sekä sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

THL suosittelee influenssarokotetta myös niille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa riskiryhmiin kuuluvien kanssa.

Influenssakaudella käytetään kaikille ikäryhmille tarkoitettua pistettävää VaxigripTetra-rokotetta sekä 2–6-vuotiaille tarkoitettua FluenzTetra -nenäsumuterokotetta. Samat valmisteet olivat käytössä myös viime kaudella, mutta niiden sisältämästä neljästä viruskannasta kaksi on vaihdettu viime vuodesta WHO:n suosituksen mukaisesti.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutettujen rokotukset järjestetään alueen terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Kunnat tiedottavat yksityiskohdista. Muut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimeriksi terveysasemalla.

Lue myös

Koronarokote samalla käynnillä

Influenssarokotteen yhteydessä voi ottaa tänä syksynä myös koronarokotteen. Tehosteannosta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Suositukseen ei vaikuta se, montako koronarokoteannosta on jo saanut tai montako kertaa sairastanut koronataudin. Edellisestä rokotteesta tai sairastamisesta on pitänyt kulua vähintään kolme kuukautta.

– Jos rokotettava on saamassa sekä korona- että influenssarokotteen, suositus on, että ne annetaan samalla käynnillä. Näin säästetään sekä rokotettavan aikaa että terveydenhuollon resursseja, THL:n asiantuntijalääkäri  Mika Muhonen  sanoo tiedotteessa.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030