Terveydenhuolto

Rokotusoikeus laajenee uusille ammattiryhmille

Rokotuksen voi jatkossa saada vaikkapa apteekissa, mutta rokottajien pitää hankkia lisäkoulutus ja aina tarvitaan vastuulääkäri.

Anne Seppänen
Adobe

Rokotuksia saavat jatkossa antaa entistä useammat terveydenhuollon ammattilaiset.

Toukokuun alussa voimaan tuleva asetusmuutos mahdollistaa, että rokotuksia voivat antaa myös hammaslääkärit, proviisorit, farmaseutit, lähihoitajat, laboratoriohoitajat sekä perushoitajat.

Tavoitteena on nopeuttaa erityisesti kausirokotteiden antamista sekä lieventää terveydenhuollon henkilöstöpulaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö .

Uudet ammattiryhmät eivät saa rokottaa alle 18-vuotiaita, koska alaikäisen rokottaminen voi vaatia erityisosaamista. Myös koronarokotteita saavat antaa alle 18-vuotiaille ainoastaan lääkärit, hammaslääkärit sekä asianmukaisen rokotuskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt.

Farmaseuteilta, proviisoreilta, lähihoitajilta, perushoitajilta ja laboratoriohoitajilta edellytetään lisäkoulutusta rokottamiseen. Koronarokotteita ovat saaneet jo nykyisellään antaa tietyin edellytyksin hammaslääkärit, laboratoriohoitajat, lähihoitajat ja perushoitajat. 

Rokotuksia voidaan jatkossakin antaa vain terveydenhuollon palveluyksikössä eli apteekkien täytyy rekisteröityä yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajiksi ennen rokotustoiminnan aloittamista.

Kaikella rokotustoiminnalla tulee olla nimetty vastuulääkäri.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030