Terveydenhuolto

Sairaalaklovnit kohtaavat muistisairaita

Sairaalaklovnit ovat käynnistäneet säännölliset vierailut tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Sari Kosonen

Sairaalaklovnit ry on käynnistänyt säännölliset viikoittaiset vierailut tehostetun palveluasumisen yksiköissä muistisairaiden ikäihmisten luona.

Tavoitteena on parantaa usein marginaaliin jäävien potilasryhmien osallisuutta taide- ja kulttuurilähtöisiin hyvinvointipalveluihin sekä edistää ammattimaisen taidetoiminnan vakiinnuttamista osaksi vanhustyön hoitoyksiköitä. Vierailut toteutetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) saadun kolmivuotisen apurahan turvin.

Toimintaa toteutetaan viidessä kaupungissa: Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa. Työskentely tapahtuu tiiviissä yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa. Sairaalaklovnien tavoitteena on luoda kontaktia palvelutalon asukkaisiin, joille muistisairaus aiheuttaa usein esteitä kommunikointiin.

Useissa tutkimuksissa on nostettu esille klovnerian positiivisia vaikutuksia muistisairaiden ikäihmisten hyvinvointiin. Säännölliset klovnivierailut ovat muun muassa vähentäneet merkittävästi lieviä ja vaikeita muistisairauden aiheuttamia haitallisia muutoksia käytöksessä ja tunne-elämässä sekä parantaneet ikäihmisten elämänlaatua.

Lue myös

Maailman Alzheimer-päivää vietetään 21. syyskuuta

Tänään on Maailman Alzheimer-päivä. Tällä viikolla vietetään myös Muistiviikkoa teemalla Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa.

Sairaalaklovnit haluavat nostaa esiin muistisairaiden oikeuden hyvään ja virikkeelliseen elämään. Yhdistys kehittää aktiivisesti taidelähtöisiä aktivoivia menetelmiä hoitolaitosympäristöön. 

Kirjoittajat

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030