Terveydenhuolto

Savon Sanomat: Kysin entinen lääkäri syytteessä kuolemantuottamuksesta

Potilas menehtyi, kun vatsalaukku puhkesi tähystyksen yhteydessä.

Anne Seppänen

Kys Viestintä

Syyttäjä vaatii Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskennelleelle lääkärille tuomiota kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kertoo Savon Sanomat . Asian käsittely alkoi torstaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Tapaus sattui elokuussa 2017 Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Lääkäri oli tekemässä vatsatähystystä iäkkäälle, mutta perusterveelle naiselle. Syyttäjän mukaan lääkäri pyysi mukanaan ollutta kokematonta opiskelijaa tekemään tähystyksen. Opiskelija yritti, mutta ei onnistunut. Lääkäri jatkoi tähystystä itse, mutta potilaan vatsalaukku puhkesi.

Savon Sanomat kertoo, että syyttäjän mukaan lääkäri yritti sulkea isoa haavaa tähystyksessä klipseillä, eikä hoitajien pyynnöstä huolimatta keskeyttänyt toimenpidettä ja kutsunut avuksi gastrokirurgia. Hoitajien mukaan potilas oli ollut tilanteessa tuskainen. Lopulta hän oli saanut sairauskohtauksen ja menehtynyt elvytyksestä huolimatta.

Valvira antoi lääkärille huomautuksen

Menehtyneen naisen omaisten vaatimukset ovat ankarampia kuin syyttäjän. He vaativat lääkärille tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta. He haastoivat oikeuteen myös Kuopion yliopistollisen sairaalan.

Syytetty on alle nelikymppinen mies, joka työskenteli sairaalassa vuosia sitten. Hän työskentee Savon Sanomien tietojen mukaan tällä hetkellä lääkärinä muualla.

Lue myös

Omaiset kantelivat asiasta ensin Valviraan, joka vuonna 2019 antamassaan päätöksessä totesi lääkärin toimenpiteiden poikenneen yleisesti hyväksytystä ja antoi lääkärille huomautuksen. Tähystyksen tekeminen ei olisi kuulunut opiskelijan tehtäviin. Vatsalaukun puhkeaman oikea hoito olisi ollut leikkaus, ei klipsit.

Lisäksi Valvira moitti lääkäriä siitä, ettei hän ollut konsultoinut erikoislääkäriä, eikä suostunut erikoislääkärin kutsumiseen paikalle.

Tilanteessa mukana ollutta opiskelijaa ei syytetä mistään. Oikeus antaa asiassa tuomionsa marraskuussa.

Juttua on päivitetty 23.9.2022 kello 10.48: lisätty tieto siitä, milloin oikeus antaa tuomionsa.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030