Terveydenhuolto

Seksuaalista väkivaltaa kokenut tarvitsee hoitoa nopeasti

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa hoitohenkilökuntaa Ukrainassa.

Anne Seppänen
Igor Barbero, Lääkärit Ilman Rajoja
Tervedenhuollon työntekijät osallistuivat seksuaalista väkivaltaa käsittelevään koulutukseen Holovanivskissa, Ukrainassa 27.5.2022.

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa psykologeja, ensihoitajia ja muuta hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita.

Seksuaalinen väkivalta on julma ja yleinen sodankäynnin ja vallankäytön väline, joka voi aiheuttaa sitä kokeneelle vaarallisia tauteja, ei-toivottuja raskauksia ja mielenterveyden ongelmia.

– Kahden päivän koulutus seksuaalisesta ja sukupuolittuneesta väkivallasta on hyvin tärkeä, sillä ensihoitajat ovat ensimmäinen kontakti maan sisäisille pakolaisille. Koulutuksen tavoitteena on levittää tietoisuutta aiheesta ja sen herkkyydestä ensihoitajien keskuudessa, jotta useampi ihminen löytäisi palveluiden pariin, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kätilö Florencia Francisconi tiedotteessa .

Hoitoa heti ja myöhemmin

Seksuaalista väkivaltaa kokenut tarvitsee hoitoa nopeasti, mutta usein heille suunnatuista terveydenhuollon palveluista on suuri pula tai hoitoon pääsy on byrokraattista. Tauteja ja ei-toivottuja raskauksia voidaan ehkäistä, jos väkivaltaa kokenut saa hoitoa nopeasti, 72 tunnin sisällä raiskauksesta.

Lue myös

Seksuaalista väkivaltaa kokeneita voidaan hoitaa myös kun tapahtumista on kulunut aikaa. Antamalla mielenterveyden tukea voidaan ehkäistä traumojen kroonistumista.

Monissa maissa, joissa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on isoja projekteja ja pitkäaikaista toimintaa, seksuaalinen väkivalta on merkittävä ongelma: esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Haitissa, Etiopiassa ja monissa muissa maissa.

Järjestö haluaa muistuttaa seksuaalista väkivaltaa kokeneiden hoidon tärkeydestä kansainvälisenä humanitaarisen avun päivänä 19. elokuuta.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030