Terveydenhuolto

Siitepölytiedotuksen jatkuvuus pyritään varmistamaan

Turun yliopisto ryhtyy selvittämään yhteistyökumppaneita.

Sari Kosonen
Adobe

Siitepölytiedotus tarjoaa arvokasta tietoa allergisille, terveydenhuollolle ja tutkijoille. Palvelun tuottaminen yliopiston perusrahoituksella on osoittautunut haastavaksi, ja siitepölytiedotuksen määrää on jouduttu viime vuosina vähentämään.

Turun yliopisto haluaa varmistaa siitepölyennusteiden ja -tiedotuksen tulevan siitepölykauden osalta ja ohjaa toimintoon strategista rahoitusta rehtori Jukka Kolan päätöksellä. Samanaikaisesti yliopisto kartoittaa palvelun kestävälle toteuttamiselle kumppaneita.

– Turun yliopisto haluaa vahvistaa kansalaisten hyvinvointia. Siitepölytiedotus on yksittäinen, mutta erittäin käytetty ja tunnettu yliopiston yhteiskunnalle tuottama palvelu, jonka jatkuvuuden varmistamiseksi haluamme tehdä tarvittavat ratkaisut, Kola sanoo tiedotteessa.

Siitepölytiedotus toimii yliopiston biodiversitettiyksikössä. Sen johtaja, professori Ilari Sääksjärvi kertoo, että yhteistyökumppaneiksi haetaan erityisesti viranomaistahoja ja tutkimuslaitoksia.

Sääksjärvi korostaa, että allergikkojen lisäksi palvelu tarjoaa ainutlaatuista pitkäaikaisseurantatietoa tutkimukseen.

– Viime vuosien aikana Turun yliopiston keräämää siitepölytietoa on hyödynnetty lukuisissa tieteellisissä tutkimushankkeissa. Erityisesti siitepölytiedotuksen keräämä pitkäaikaisseuranta-aineisto tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia tutkimukselle.

Turun yliopisto on tehnyt ulkoilman siitepöly- ja itiöseurantaa vuodesta 1974 ja tiedottanut allergeenisen siitepölyn esiintymisestä vuodesta 1976.

Lue lisää: Useiden siitepölyallergisten elämänlaatu paranee siedätyshoidolla

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030