Terveydenhuolto

Sovintoesitys kaatui – Lääkäriliitto olisi hyväksynyt

Hoitajajärjestöjä edustanut Sote ry ei hyväksynyt esitystä.

Pekka Nykänen

Sovittelulautakunnan esitys kunta-alan työriitaan on kaatunut.

Esityksen hylkäsi hoitajajärjestöjä edustava Sote ry. Kaksi muuta työntekijäpuolen järjestöä, Jau ja Juko, sekä työnantajia edustava Kuntatyönantajat olisivat sen hyväksyneet.

Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksyi sovintoehdotuksen eilen illalla äänestyksen jälkeen.

Lautakunta esitti kunta-alalle kolmen vuoden sopimusta ja viisivuotista palkkaohjelmaa. Palkkaohjelma olisi tuonut ylimääräistä korotusta noin prosentin vuodessa. Tälle vuodelle esitys lupasi kahden prosentin yleiskorotusta ja 0,5 prosentin järjestelyerää.

Seuraavina vuosina korotukset olisivat vastanneet yksityisen sektorin korotuksia – mutta päälle olisi tullut siis palkkaohjelman osuus.

Jatko auki

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen oli esityksen hylkäämiseen pettynyt. Esitys oli hänen mukaansa reilu ja kestävällä pohjalla.

Pylkkäsen johtama sovittelulautakunta lopettaa työnsä tähän. Mahdollisen uuden lautakunnan perusteminen jää työministeri Tuula Haataisen päätettäväksi.

Mahdollista on myös se, että hyväksymiseen valmiit osapuolet ryhtyvät rakentamaan sopimus ilman Sote ry:tä. Kuntatyöantajien Markku Jalonen ja Jukon Olli Luukkainen eivät tätä suoralta kädeltä tyrmänneet vaan halusivat pitää vaihtoehdot auki.

Lääkärien pääsopijajärjestö kiistassa on Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Jukon toiminnanjohtajan  Maria Löfgrenin  mukaan palkkaohjelma oli Jukolle kynnyskysymys.

– Palkkaohjelma mahdollistaa matalan palkkatason korjaamisen, ja sovittelulautakunnan ehdotus olisikin tältä osin vastannut Jukon tavoitteita.

Lue myös

Irtisanoutumisia valmistellaan

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super kertovat tiedotteessaan, että päättivät hylätä sovintoehdotuksen yksimielisesti. Tiedotteen mukaan ehdotus ei sisältänyt uskottavaa hoitajapulan ratkaisua ja palkkaohjelma oli riittämätön.

Molemmat kertovat aloittavansa joukkoirtisanoutumisten valmistelun. Ne on tarkoitus toteuttaa aikaisintaan, kun kuntasektorin muut sopimukset on tehty, viimeistään vuodenvaihteessa.

Kohteina ovat ensi vaiheessa erikoissairaanhoito ja superilaisten kotihoito.

Kesällä joukkoirtisanoutumista ei toteuteta, koska jäsenten kesälomia ei haluta vaarantaa.

Kirjoittajat

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030