Terveydenhuolto

SPR järjestää ensiapukoulutuksia päihteitä käyttäville

Tavoitteena on estää päihdekuolemia.

Anne Seppänen
SPR / Harri Mäenpää
Punaisen Ristin ensiapukoulutuksessa opetellaan auttamaan voimakkaasti päihtynyttä esimerkiksi yliannostustilanteessa. Kuvituskuva Punaisen Ristin tapahtumapäivystyksen selviämispisteestä.

Suomen Punainen Risti on ryhtynyt antamaan ensiapukoulutusta päihteiden käyttäjille eri puolilla Suomea. Ensimmäiset koulutukset on jo järjestetty.

Vapaaehtoisten pitämien koulutusten tavoitteena on vähentää etenkin yliannostuksista johtuvia tapaturmia ja kuolemia.

Räätälöidyn ensiapukoulutuksen tarve on kasvanut samaa tahtia päihdekuolemien lisääntymisen kanssa. Osa tapauksista voitaisiin estää riittävällä ensiapukoulutuksella, kun päihteitä käyttävät tietäisivät, miten kuuluu toimia esimerkiksi yliannostus- tai myrkytystilanteissa.

Lue myös

– Opastamme auttamaan sekä itseä että muita, sillä usein ensimmäinen auttaja tai lisäavun hälyttäjä on paikan päällä oleva kaveri. Kurssilla kerromme myös, miten vaaratilanteita voi arjessa ehkäistä esimerkiksi huolehtimalla pistoshygieniasta ja välttämällä huumausaineiden käyttöä yksin ollessa, kertoo Suomen Punaisen Ristin ensiaputoiminnan ja päihdetyön suunnittelija Kati Laitilatiedotteessa.

Kurssille osallistumisen kynnys on haluttu muodostaa mahdollisimman matalaksi. Kurssit ovat maksuttomia, ja niitä järjestetään esimerkiksi päihteitä käyttävien ihmisten kohtaamispaikoissa ja asumisyksiköissä. Koulutus kestää 1–2 tuntia.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030