Terveydenhuolto

STM: Lääkeyritysten toivotaan hakevan syyhylääkkeille Kela-korvattavuutta

Pallo on lääkeyrityksillä liittyen hintoihin ja siihen, saadaanko apteekkeihin syyhylääkkeitä, joita myydään muualla Euroopassa.

Anne Seppänen
Adobe

Viranomaiset etsivät keinoja tehostaa syyhyn hoitoa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö .

Parhaillaan käydään keskusteluja useiden lääkeyritysten kanssa, jotta ne hakisivat lääkkeilleen Kela-korvattavuutta ja Suomeen saataisiin käyttöön lisää erilaisia lääkevalmisteita.

Syyhylääkkeiden korkea hinta herättää keskustelua.

Apteekkimyynnissä olevien lääkkeiden hinnoittelusta päättää lääkeyritys. Yritys voi hakea lääkkeilleen Kela-korvattavuutta Lääkkeiden hintalautakunnasta (Hila). Jos yritys ei hae korvattavuutta, se voi päättää lääkkeen tukkuhinnan vapaasti.

Joissain Euroopan maissa on myynnissä syyhylääkkeitä, joita ei myydä Suomessa. Niiden saaminen Suomen markkinoille edellyttäisi, että lääkeyritykset hakevat lääkeille myyntilupaa ja tuovat ne sen jälkeen apteekkimyyntiin.

Diagnosointiin huomiota

Syyhyn diagnosoinnin ja hoidon tehostamista käsiteltiin myös valtioneuvoston asettamassa tartuntatautien neuvottelukunnassa torstaina 29. helmikuuta.

Neuvottelukunta totesi, että syyhyn diagnosointiin ja hoidon ohjeistukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta hoito onnistuisi nykyistä useammin.

Lue lisää: Muista syyhy, kun selvität kutinan syytä

– Syyhy voi pahimmillaan pistää lapsiperheen elämän sekaisin. Tauti aiheuttaa ikäviä iho-oireita, ja sen edellyttämät huolelliset torjuntatoimet ovat vaativia. Osalle perheistä syyhyn hoito on myös taloudellinen haaste, sanoo osastopäällikkö Taneli Puumalainen  sosiaali- ja terveysministeriöstä tiedotteessa.

Heikentynyt vaste permetriinille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan diagnosoitujen syyhytartuntojen määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Tilanne on samankaltainen monissa Euroopan maissa. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä.

Suomessa syyhyä hoidetaan pääasiassa ilman reseptiä saatavalla permetriinivoiteella sekä tablettimuotoisella reseptilääke ivermektiinillä. Lisäksi apteekit voivat lääkärin määräyksestä valmistaa asiakkaalle rikkiä sisältäviä voidesekoituksia syyhyn hoitoon.

Ihosairauksien linjajohtaja, ylilääkäri Katariina Hannula-Jouppi Husista kertoi Lääkärilehdelle vastikään, että yhtenä syynä syyhyn leviämiseen on syyhypunkin heikentynyt vaste permetriinivoiteelle.

Permetriinin resistenssistä ei hänen mukaansa ole vielä täysin kiistatonta tieteellistä näyttöä. Heikentyneestä vasteesta sen sijaan on näyttöä ja potilaiden ja lääkäreiden kokemusta. 

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030