Terveydenhuolto

Suomen Lääketieteen säätiö jakoi apurahoja

Tutkimukselle yhteensä yli kaksi miljoonaa euroa.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Suomen Lääketieteen säätiön apurahoja jaettiin tänä vuonna 124 tutkijalle ja tutkimushankkeelle yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.

Apurahojen turvin kehitetään lääketieteen tutkimusta ja uusia hoitoja kaikilla lääketieteen aloilla.

Apurahahakemuksia tuli määräaikaan mennessä 898, joka on kaikkien aikojen ennätys.

– Suuri hakemusmäärä kertoo, että iso joukko lääkäritutkijoita haluaa tehdä tutkimusta tosissaan ja pitkäjänteisesti. Kun uusia tutkimusryhmiä perustetaan, lääketieteellisen tutkimuksen kivijalka Suomessa vahvistuu, sanoo Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja, professori Klaus Elenius

Tutkimusryhmän perustajan apurahoja haettiin innokkaasti

Eleniuksen mukaan erityinen ilonaihe on, että Suomen Lääketieteen Säätiön myöntämiä suuria tutkimusryhmän perustajan apurahoja haki 37 ja Uudet tutkimusavaukset -apurahoja 47 tutkijaa/tutkimusryhmää.  

– Nämä apurahat on tarkoitettu pidemmälle edenneille lääkäritutkijoille, jotka haluavat perustaa uuden tutkimusryhmän tai lähteä viemään eteenpäin tieteellisesti merkittävää uutta tutkimushanketta, Elenius sanoo. 

Yksi 150 000 euron arvoisen tutkimusryhmän perustajan apurahan saaneista on LT Laura Ekblad , joka selvittää tutkimuksessaan aivojen insuliiniresistenssin ja muistisairauksien välistä yhteyttä. 

Kun tietoa aivojen insuliiniresistenssin merkityksestä saadaan lisää, voi löytyä myös uusia hoitoja muistisairauksiin.  

Ekbladin mukaan pitkäjänteinen tutkimusrahoitus on tutkijan näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää. 

Lue myös

– Olen apurahasta valtavan onnellinen. Tutkimuksen vieminen eteenpäin on hankalaa, jos on vain lyhyitä rahoituksia ja pitää koko ajan miettiä, onko rahaa kuvantamistutkimuksiin ja muuhun tarvittavaan, hän sanoo.

Apurahahakemusten määrissä suurinta kasvua edellisvuoteen verrattuna oli sydän- ja verisuonisairauksien tutkimuksessa. 

Lisäksi Suomen Lääketieteen Säätiö jakoi muun muassa lääketieteen opetuksen apurahoja, Post doc -apurahoja sekä tunnustuspalkintoja. 

Suomalainen lääkäriseura Duo­decim myönsi 190 000 euron edestä 5 000 euron suuruisia kannustusapura­hoja väitöskirjaansa valmisteleville ja tutkijauraansa aloitteleville lääkäreille. Duodecimin apurahan sai 38 nuorta tutkijaa. 

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030