Suosittu sometili antaa äänen tutkitulle terveystiedolle
Tiedenaisten perustajajäsen Jemiina Kemppainen iloitsee, että yhä useammat lääkärit tekevät omia sisältöjä.
Lääketieteen opiskelija, fysioterapeutti Jemiina Kemppainen on yksi suositun Tiedenaiset Instagram-tilin perustajista. Terveysaiheisiin keskittyvää tiliä pyörittää seitsemän nuorta terveydenhuollon, opetusalan ja ravitsemuksen ammattilaista.
He haluavat toimia tutkitun tiedon puolestapuhujina sosiaalisessa mediassa. Se on Kemppaisen mukaan haastava ympäristö terveystiedolle monestakin syystä.
Nopeasti vaihtuvat sisällöt eivät kannusta perehtymiseen, vaan välittömiin tunnereaktioihin ja pikaisiin johtopäätöksiin. Somekeskustelujen väitteet nojaavat usein subjektiivisiin kokemuksiin, joita ei perustella tai lähteytetä. Näkyvyyttä saa kärkkäydellä, mikä houkuttaa ottamaan vahvoja kantoja puolesta ja vastaan, hän luettelee.
– Harva asia terveydessä on selkeästi mustavalkoista, vaan välissä on paljon harmaan sävyjä. Niistä viestiminen ei välttämättä tavoita yhtä tehokkaasti kuin se, että on äänekkäästi ääripäässä.
Luotettava tieto on vaarassa jäädä disinformaation jalkoihin.
"Aina joku vie tilan somessa"
Tiedenaiset on kuitenkin löytänyt toimivan reseptin ja luonut ympärilleen ison yhteisön. Liki 62 tuhatta ihmistä seuraa heitä.
Kiinnostus oli suurta alusta lähtien, kun he aloittivat vuonna 2019. Silloin vasta harva terveydenhuollon ammattilainen teki someen helposti lähestyttävää tiedesisältöä, kertoo Kemppainen.
Hänestä on valtavan arvokasta, että nyt yhä useammat lääkärit ovat jalkautuneet sosiaalisen median alustoille jakamaan tietoa heitä aidosti kiinnostavista aiheista.
– Mitä enemmän tarjolla on luotettavaa tietoa, sitä parempi. Ainahan joku sieltä sen tilan vie, hän toteaa.
Kemppaisen mielestä on vanhentunut käsitys, että lääkärin pitäisi aina esiintyä äärimmäisen virallisesti tullakseen vakavasti otetuksi. Voi olla myös hauska. Ylipäätään persoonallisuus on valttia sosiaalisessa mediassa.
– Kannattaa olla rohkeasti oma itsensä ammatillisessa roolissa. Se tekee sisällöstä inhimillisempää ja helpommin lähestyttävää, hän vinkkaa.
Ystävyys alkoi somekohusta
Tiedenaisten perustajat toi yhteen somekohu. Eri puolilla Suomea omilla aloillaan työskentelevät naiset eivät tunteneet toisiaan ennalta, mutta kun sosiaalisessa mediassa alkoi levitä väittämiä suomalaisesta kouluruoasta, kaikki ottivat tahoillaan keskusteluun aktiivisesti kantaa ja toivat esiin kouluruokailun tutkittuja etuja.
Sitä kautta he löysivät toistensa sisältöjen pariin ja perustivat viestiryhmän. Aluksi viestittely keskittyi vertaistukeen.
– Nuorena naisena sosiaalisessa mediassa saa kaikenlaista kommenttia ja viestiä, Kemppainen toteaa.
Verkostoitumisesta alkanut ystävyys kasvoi ja kehittyi. Hiljalleen syntyi ajatus yhteisestä tilistä, jota kautta voisi tavoittaa enemmän ihmisiä.
Nimessä Tiedenaiset on ripaus huumoria. Se heitettiin vitsillä, mutta puhutteli, koska ilmentää heille tärkeää sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Uraansa aloittelevat nuoret akateemiset naiset olivat kukin tahoillaan törmänneet vähättelyyn. Nimi on kannanotto.
– Kautta aikain on puhuttu tiedemiehistä. Nyt on sitten myös tiedenaiset, Kemppainen sanoo.
Lääketieteen tutkijaksi
Some-vaikuttaminen on Tiedenaiset-yhteisölle sivutoimisen työn lisäksi ennen kaikkea rakas harrastus. Jokainen saa tehdä sisältöjä omista ammatillisen ja henkilökohtaisen kiinnostuksen kohteistaan.
Kemppainen on koulutukseltaan lantionpohjaan ja kipukuntoutukseen erikoistunut fysioterapeutti sekä auktorisoitu seksuaalineuvoja. Hän julkaisee muun muassa kivunhoidon epätasa-arvosta, seksuaalisuudesta ja kuukautiskierron häiriöistä. Etenkin sydäntä lähellä on endometrioosi, mikä sai hänet myös hakeutumaan lääkärin koulutukseen.
Hän haluaa päästä tutkimaan endometrioosia lääkärin näkökulmasta. Oulun yliopisto valikoitui, koska hänestä siellä on tälle tutkimustyölle parhaat mahdollisuudet.
– Täällä on tutkimusryhmiä, joita olen seurannut ammatillisesta mielenkiinnosta jo pitkään ja joihin päästäkseni olisin valmis tekemään vaikka mitä, hän naurahtaa.
Takana on nyt lääketieteen opintoja kohta vuoden verran. Vielä opiskelu ei ole vaikuttanut siihen, mitä hän julkaisee sosiaalisessa mediassa.
Hänestä lääketieteen opinnoissa on hienoa, että tutkimustyötä saa tehdä jo alussa.
– Toivon, että pystyn tutkimuksen avulla tulevaisuudessa tarjoamaan tietoa, mikä kääntyisi lantionalueen kipupotilaiden hoidon hyväksi, hän sanoo.