Terveydenhuolto

Suosituimmat kesätyöpaikat täyttyvät nopeasti 

Joistain kesätyöpaikoista pitää sopia jopa kaksi vuotta etukäteen.

Sari Kosonen
Adobe

Kaikille medisiinareille löytyy kesätyöpaikka – mutta aina ei pääse juuri sinne, mihin eniten haluaisi. Suosituimmat kesätyöpaikat täyttyvät nopeasti.

– Medisiinarien kesätyötilanne ei ole muuttunut edellisiin vuosiin verrattuna. Tilanne on hyvä, kertoo Medisiinariliiton puheenjohtaja Nsar Sori .

– Epäkohta on se, että jos haluaa tiettyyn paikkaan tai tietylle alalle, kesätöistä pitää sopia tosi aikaisin, jopa kaksi vuotta etukäteen. Tämä ei ole järkevää, ja luo turhia paineita opiskelijoille, Sori sanoo.

Tänä vuonna ongelmana on ollut myös se, että useat hyvinvointialueet ovat polkeneet kesäkandien palkkoja. Aluksi on luvattu tietty palkka ja rekrylisä, mutta töistä sovittaessa palkkaa onkin madallettu ja lisä peruttu.

Lue lisää: Kesäkandien palkkoja poljetaan

– Palkkasekoilut ovat aiheuttaneet huolta ja herättäneet keskustelua opiskelijoiden keskuudessa. Lupausten pettäminen vaikuttaa alueiden maineeseen pitkään, Sori huomauttaa.

Kesätyöt ovat tärkeä osa lääkärin töihin kasvamista. Niistä ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa paineita.

Lue lisää: Kesätyöt kasvattavat matkalla lääkäriksi

– Oppiminen on koko uran kestävää. Pitää muistaa myös pitää lomaa ja nauttia kesästä, Sori sanoo.

Muistilista auttaa kesätöihin menevää

Lääkäriliitto on laatinut kesätöihin meneville kandeille muistilistan, joka sisältää hyödyllistä työhön ja edunvalvontaan liittyvää tietoa.

– Muistilistalla on paljon asiaa. Siitä ei kannata pelästyä. Muista, että kandina et ole työpaikalla yksin. Jos sinulla on ongelmia, myös liitosta saa tukea, sanoo opiskelijasihteeri Heidi Emmes .

– Kannattaa tutustua liiton verkkosivuilla olevaan Kaikki hyvin -verkkokurssiin. Siinä kokeneemmat kollegat antavat hyviä vinkkejä lääkärin työn haastavien puolien kohtaamiseen sekä työn ja muun elämän yhteensovittamiseen.

Emmes muistuttaa, että Lääkäriliiton opiskelijajäsenyyttä voi hakea neljännen vuosikurssin lopulla. Jäsenyys kannattaa hoitaa kuntoon kevään aikana, jotta liiton edut ja palvelut ovat käytettävissä jo kesällä.

Kirjoittaja

Sari Kosonen


Faktat

Toimi näin ennen yksilöintitunnusta

Kun olet suorittanut vaaditut opinnot, voit toimia tilapäisesti lääkärin tehtävässä. Työnantaja voi kuitenkin vaatia JulkiTerhikki-merkinnän ennen lääkärin töiden aloittamista. Tällöin alkukesän voi toimia amanuenssina omalla työpisteellä.

Sähköisen reseptin kirjoittamiseen tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti. Voit saada tilapäisen ammattikortin, kun tietosi näkyvät JulkiTerhikissä. Varsinainen ammattikortti ja sen tunnusluvut toimitetaan kotiisi. Ennen ammattikortin saamista tarvitset kollegaa kirjoittamaan sähköiset reseptit hoitamillesi potilaille.

Opiskelijalla on laillistettua lääkäriä suppeammat oikeudet määrätä lääkkeitä. Tilapäisesti lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030