Terveydenhuolto

Suositus neljännestä koronarokotteesta laajenee kotihoitoon

Varautuminen syksyn epidemia-aaltoon tulisi aloittaa terveydenhuollossa jo nyt.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

THL:n suositus neljänsistä koronarokotteista laajenee koskemaan iäkkäitä, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muitakin iäkkäitä, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Kohdatessaan virusinfektion nämä henkilöt voisivat joutua sairaalahoitoon, eivätkä välttämättä enää kuntoutuisi niin, että voisivat asua kotona. Suosituksella pyritään etenkin estämään lieväkin infektiotartunta, joka voisi johtaa yleiskunnon laskuun ja sairaalahoitoon.

Jo aiemmin neljättä koronarokotetta on suositeltu 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille.

THL arvioi, että muulle väestölle neljänsistä annoksista on suurempi lääketieteellinen hyöty, jos ne jaetaan myöhemmin. Mahdollinen ajankohta on syksyllä.

– Neljännen rokoteannoksen antamisen ajankohta laajemmin väestölle täytyy miettiä tarkoin. Tehosteannoksesta saatava kansanterveydellinen hyöty on arvioiden mukaan oleellisesti vähäisempi laskevan kuin juuri nousevan epidemian aikana, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö  Merit Melin   tiedotteessa .

Koronatilanne on parantumassa koko maassa

Suomessa koronatapausten määrän selkeä lasku on jatkunut jo viidettä viikkoa. Ilmaantuvuuden lasku näkyy kaikissa ikäryhmissä ja koko maassa.

Lue myös

Myös sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kääntynyt laskuun . Aikavälillä 18. huhtikuuta–1. toukokuuta erikoissairaanhoitoon tuli runsaat 600 koronapotilasta ja tehohoitoon 38. Yhä vähenevä osa koronapotilaista on sairaalassa koronainfektion takia. Koronapositiivisuus on oheislöydös jo noin puolessa tapauksista perusterveydenhuollon osastoilla ja erikoissairaanhoidossa. Tämä koskee myös tehohoitoa.

Tartuntojen määrän arvellaan kuitenkin lähtevän jälleen syksyn ja talven aikana nousuun. Terveydenhuollossa tulee jo nyt aloittaa varautuminen syksyn uuteen epidemia-aaltoon.

– Koronavirus on tullut maailmaan jäädäkseen, ja epidemia-aaltoja tullaan jatkossakin näkemään, sanoi THL:n Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030