Suurin osa iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan yksiköistä laski henkilöstömitoitusta
Esihenkilöarvion mukaan henkilöstön määrä vastasi asiakkaiden tarpeita erittäin hyvin vain alle puolessa yksiköistä.
Suurin osa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä on madaltanut henkilöstömitoitustaan lakimuutoksen jälkeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seuranta.
Vanhuspalvelulain mukainen vähimmäishenkilöstömitoitus laski vuoden 2025 alussa 0,6:een välitöntä asiakastyötä tekevään työntekijään asiakasta kohti. Vuosina 2023–2024 lakisääteinen vähimmäismitoitus oli 0,65.
Vuonna 2025 vähintään 0,65 mitoitettujen yksiköiden osuus laski 57 prosenttiyksiköllä verrattuna vuoteen 2024. Yleisin henkilöstömitoitus huhtikuussa 2025 oli 0,60–0,64. Henkilöstömäärä on mitoituksen laskun jälkeen laskenut noin 3 500 ammattilaisella eli 9 prosentilla, vaikka asiakasmäärässä ei ole tapahtunut muutosta.
Vuoden 2022 tasolle
Lakisääteinen vähimmäismitoitus oli nykyisellä 0,6:n tasolla viimeksi vuonna 2022. Lähelle vähimmäismitoituksen 0,6 rajaa sijoittuvia yksiköitä on nyt enemmän kuin vuonna 2022. Yksiköitä, jotka ylittävät mitoituksen 0,65 tai 0,7 on vastaavasti aiempaa vähemmän.
– On tärkeää muistaa, että lakisääteisen vähimmäismitoituksen täyttäminen ei yksin riitä varmistamaan hoivan laatua. Lain mukaan yksikössä on oltava henkilöstö, jonka määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat asiakkaiden todellista palveluntarvetta ja turvaavat laadukkaan palvelun kaikkina vuorokaudenaikoina, korostaa THL:n erikoissuunnittelija Saana Saske tiedotteessa .
Mitoituksen vaikutuksia tärkeää seurata
Iäkkäiden palvelujen laatua ja sen kehittymistä voidaan seurata laatusuositukseen liitetyillä indikaattoreilla. Niiden perusteella henkilöstön riittävyydessä oli parannettavaa jo hyvinvointialueiden aloittaessa vuonna 2023. Esihenkilöarvion mukaan henkilöstön määrä vastasi asiakkaiden tarpeita erittäin hyvin vain alle puolessa ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä.
– Tarkasteluhetkellä 2023 lakisääteinen vähimmäishenkilöstömitoitus oli 0,65 ja mitoitusvaatimusta oltiin vielä portaittain nostamassa, Saske kertoo.
Palvelujen laatu oli silti monella osa-alueella hyvä. Asiakkaat kokivat avun ja palvelun olleen riittävää. Heidän toiveitaan huomioitiin ja palautetta hyödynnettiin palvelujen kehittämisessä systemaattisesti.
– Ongelmien esiintyminen oli verrattain vähäistä, mutta jokainen tapaus on liikaa. Iäkkäiden palvelujen kehittämiseksi tarvitaan indikaattoriseurantaa, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo .