Terveydenhuolto

Tampereella aloittaa Suomen ensimmäinen lasten hematologian ja onkologian professori

Olli Lohi aloittaa virassa tammikuussa.

Minna Pihlava
Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto saa ensimmäisen lasten hematologian ja onkologian professuurin Suomessa.

Virkaan on valittu lääketieteen tohtori, lastentautien erikoislääkäri Olli Lohi . Hän on tällä hetkellä tutkimusjohtaja Tampereen yliopistossa ja osastonylilääkäri Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Lohi tutkii lasten leukemian syntymekanismeja ja uusia hoitoja.

Lasten syöpätautien ennusteet ovat parantuneet. Esimerkiksi lasten yleisimpään leukemiaan (ALL) sairastuneiden paranemisennuste on noussut 90 prosenttiin. Monissa lasten syövissä ennusteet eivät ole yhtä hyviä ja edelleen noin yksi viidestä sairastuneesta menehtyy.

Myös haittavaikutukset ovat haaste.

– Tiedon lisääntyessä hellempien ja kohdistetumpien hoitojen mahdollisuudet kuitenkin lisääntyvät. Toisaalta tämä aiheuttaa haasteita hoitojen toteutukselle, sillä yksilöity hoito vaatii huomattavaa osaamista ja henkilöstöresursseja, Olli Lohi sanoo tiedotteessa .

Professuurin aikana hän pyrkii edistämään lasten veri- ja syöpätautien tutkimusta ja opetusta koko Suomessa.

Lue myös

– Suomi on pieni ja syrjäinen maa, jossa osaajia on hyvin rajallinen määrä. Tutkimuksen edelläkävijät ovat myös hoidon edelläkävijöitä, ja vahva tutkimuspanos turvaa osaamisen ja maailmanluokan hoidon jatkossakin. On olennaista, että emme ainoastaan pysy tiedon eturintamassa, vaan olemme sitä itse tuottamassa, Lohi sanoo.

Lohi aloittaa viisivuotisessa professorin tehtävässä 1. tammikuuta.

Professuurin on myöntänyt Lastentautien tutkimussäätiön. Sen rahoittaa Helsingin Lastenklinikan osasto 10:n lapsipotilaiden tuki ry. 

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030