Terveydenhuolto

Tampereen yliopisto perusti uuden tutkimuskeskuksen

Tutkimustyö keskittyy rokotteisiin ja immunologiaan.

Tiiamari Pennanen

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistossa kehitetään useita rokotteita.

Tampereen yliopiston uusi Vaccim–tutkimuskeskus vahvistaa rokotteisiin ja immuunivasteeseen liittyvää tutkimustyötä kokoamalla yhteen niihin liittyvän osaamisen sekä uusimmat teknologiat ja näyteaineistot.

Yliopisto kehittää rokotteita muun muassa tyypin 1 diabeteksen, norovirusinfektioiden ja pandeemisen koronaviruksen ehkäisyyn sekä tutkii lääkehoitoja tulehduksellisten nivelsairauksien ja allergian hoitoon.

– Olemme innoissamme tämän tutkimuskeskuksen perustamisesta. Se tuo meille uusia tärkeitä mahdollisuuksia kehittää keinoja infektioiden ja immuunivälitteisten sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn, sanoo toinen keskuksen johtajista, virologian professori Heikki Hyöty tiedotteessa .

Elimistön immuunivaste on edellytys rokotteiden hyvälle teholle. Se on tärkeä myös monien sairauksien synnyssä.

Lue myös

Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan uusi tutkimuskeskus Vaccim on erillinen Tampereen yliopiston ja valtion yhteisestä rokotetutkimusyhtiöstä, joka muodostuu Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksesta ja THL:n kaupallisiin rokotetutkimukseen liittyvistä toiminnoista.

Ne kuitenkin täydentävät toistensa osaamista. Vaccim keskittyy akateemiseen tieteelliseen tutkimukseen ja rokotetutkimusyhtiö toteuttaa kliinisiä faasin 1–4 rokotetutkimuksia yhteistyössä rokoteyritysten kanssa.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030